Este înfiorător ce au descoperit de medicii francezi la pacienții Covid: „Coronavirusul degetelor de la picioare” 

Este înfiorător ce au descoperit de medicii francezi la pacienții Covid: „Coronavirusul degetelor de la picioare”  Sursa: Pixabay

Cercetătorii de la Universitatea din Paris au efectuat un studiu la care au participat cincizeci de pacienți cărora li s-a pus diagnosticul de „coronavirusul degetelor de la picioare”. O inflamația, care seamănă izbitor cu degerăturile la degetele de la mâini și de la picioare.

Un studiu realizat de oameni de știință francezi din instituții precum Institutul Pasteur, spitalul Saint-Louis și Universitatea din Paris oferă răspunsuri despre aceste patologii încă neînțelese. „Epidemiologia și caracteristicile clinice ale leziunilor asemănătoare degerăturilor au fost studiate pe larg și publicate. Cu toate acestea, se știe puțin despre aşa ceva”, a comentat Charles Cassius, dermatolog la Spitalul Saint-Louis și autor al raportului.

Pentru a înțelege mecanismele din spatele acestor simptome, echipa de cercetare a examinat cincizeci de persoane cu Covid-19 și treisprezece cu degerături similare care au apărut înainte de epidemie. Atunci când se confruntă cu virusul, corpul generează un răspuns imun cu niveluri ridicate de anumiți autoanticorpi. Aceștia răspund bolii invadatoare și vizează în mod eronat celulele și țesuturile individului.

Cum arată „Coronavirusul degetelor de la picioare”

Prezintă niște inflamații, precum blândele, de culoare roșu-albăstruie, proeminente și înconjurate de o pată roșiatică. Specialiștii francezi precizează în lucrează lor că respectivul simptom a fost identificat cu precădere la copii și adolescenți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deocamdată, experții francezi nu au găsit un răspuns clar. Se crede însă că vinovată ar fi supraîncărcarea sistemului imunitar care luptă împotriva virusului SARS-Cov-2. Experții au descoperit că în ambele grupuri, analizele au depistat prezența anticorpilor în organismele pacienților.

În cazul „Coronavirusului degetelor de la picioare”, vorbim despre anticorpi citoplasmatici antineutrofili care pot ataca în mod eronat propriile celule și țesuturi ale unei persoane. În ceea ce privește grupul în care inflamația nu a fost asociată cu boala COVID-19, motivul a fost eliberarea unei molecule de proteină de interferon de tip 1 care protejează împotriva virusurilor.

Cercetătorii nu ştiu ce să creadă despre „Piciorul Covid”

„Coronavirusul degetelor de la picioare” și-a făcut apariţia încă din primele luni ale pandemiei, infecția fiind nerecunoscută în ciuda raportării mai multor cazuri în diferite țări. În mai 2020, Jurnalul European de Dermatologie Pediatrică menționa o „epidemie” a acestui fenomen: „Am observat o „epidemie” cu leziuni vasculare acute, auto-vindecătoare ale mâinilor și picioarelor la copii și adolescenți asimptomatici. Aceste leziuni au fost o noutate care ne-a determinat să stabilim o legătură cu cealaltă noutate mult mai severă, și anume Covid-19, care a avut loc aproape simultan”.

„Piciorul Covid” este totuși mai puțin răspândit odată cu valul actual al variantei Delta. Pentru Véronique Bataille, consultant dermatolog și purtător de cuvânt al British Skin Foundation, vaccinarea și rezistența unor persoane la Covid-19 ar putea explica acest declin, potrivit  Guardian.