Este inevitabilă o invazie rusă în Ucraina? Ce planuri are Kievul

Este inevitabilă o invazie rusă în Ucraina? Ce planuri are Kievul

Conflictul de la Donbass a fost într-un dezechilibru total în ultimii cinci ani. Nici Rusia, nici Ucraina nu vor să atace primii.

Oricare ar face acest lucru ar duce la o mustrare din partea acordurilor de pace de la Minsk și o răspundere politică pe care niciuna dintre părți nu este dispusă să o accepte.

Un posibil atac

În timp ce tensiunile continuau să scadă în urma conflictului de la Donbass, Forțele Armate ale Rusiei au adunat cea mai mare capacitate militară la frontierele Ucrainei. Rusia a adunat peste 150.000 de soldați la granița cu Ucraina și Crimeea, potrivit diplomatului Uniunii Europene, Josep Borell. "Sunt peste 150.000 de soldați ruși care se adună la granițele ucrainene și în Crimeea. Riscul escaladării unui conflict este evident", a spus Borell.

Acumularea de forțe a început în jurul lunii februarie, atunci când unele unități rusești nu au fost trimise înapoi în urma exercițiilor militare din Crimeea. De atunci, armata Rusiei și-a crescut prezența constant în Crimeea și în regiunea Voronej. O mare parte din aceasta este formată din unități din districtul militar occidental, dar și dislocate din sud sau central.

Ne puteți urmări și pe Google News

Michael Kofman, director al Programului de Studii pentru Rusia, a remarcat prezența forțelor formate din patru armate și trei, până la patru, forțe aeriene, susținute de infrastructura de comunicații, unități de război electronic și sisteme de apărare aeriană. Cel puțin paisprezece trupe terestre rusești s-au mutat spre granița ucraineană încă de la sfârșitul lunii martie, potrivit analistului Thomas Bullock.

Planul Ucrainei

Nu sunt clare intențiile Moscovei în contextul acestei acumulări de forțe masive. În prezent, nu există o indicație militară sau politică privind forțele de frontieră ale Rusiei, care să se pregătească pentru o iminentă ofensivă în vest, spre regiunea Donbass. În schimb, afirmațiile Kremlinului sunt destul de consistente în intenția coercitivă.

Kremlinul a sugerat în repetate rânduri că Kievul ar putea planifica o ofensivă pe scară largă pentru a lua înapoi regiunile Donetsk și Luhansk. Armata ucraineană a negat aceste acuzații. „Eliberarea forțelor teritoriilor ocupate temporar va duce, inevitabil, la moartea unui număr mare de civili și la pierderi în rândul militarilor, ceea ce este inacceptabil pentru Ucraina”, potrivit unui comunicat emis de șeful statului major al forțelor armate ucrainene, Ruslan Khomchak.

În contextul geopolitic actual, acumularea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei, poate fi interpretată ca o măsură de descurajare. Un semnal către Kiev că orice posibilă încercare de a prelua cu forța teritoriile de est ale Ucrainei, va fi întâmpinată cu o contraofensivă rusă, rapidă și copleșitoare, conform nationalinterest.org.