Evenimentul Zilei > Actualitate > Este de neimaginat ce se va întâmpla în România. Restricțiile vor da rezultate mult prea târziu. Va crește numărul infectărilor
Este de neimaginat ce se va întâmpla în România. Restricțiile vor da rezultate mult prea târziu. Va crește numărul infectărilor

Este de neimaginat ce se va întâmpla în România. Restricțiile vor da rezultate mult prea târziu. Va crește numărul infectărilor

Peste șase săptămâni se vor vedea primele rezultate pozitive ale restricțiilor anti-COVID care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie.

Estimarea aparține medicului Adrian Streinu Cercel și a fost prezentată, într-o conferinţă de presă în cadrul Maratonului vaccinării de la Bucureşti. Potrivit spuselor sale, în perioada următoare medicii așteaptă ca numărul celor infectați cu coronavirus să crească.

„Rezultatele unor astfel de restricţii se văd în medie după şase săptămâni. Şi este uşor de calculat pentru că luaţi în calcul o incubaţie de circa 14 zile, la care se mai pune încă o săptămână, deci 21 de zile, interval în care te uiţi să vezi care este dinamica infectărilor. Şi atunci asta se multiplică cu un coeficient şi undeva la şase săptămâni de zile ar trebui  să fim pe o pantă net descendentă. Deocamdată suntem spre un platou”, a declarat Adrian Streinu Cercel.

În acest context, medicul Streinu Cercel a declarat că autoritățile ar trebui să înceapă testarea persoanelor „la fiecare scară de bloc”. El se așteaptă ca numărul de infectări va crește în următoarea perioadă.

„Din păcate, la rata de transmitere pe care o cunoaştem, în momentul de faţă, noi ne aşteptăm ca numărul pacienţilor infectaţi să crească. Ceea ce evident, reiese dintr-un calcul simplu. Dacă pentru tulpina iniţială, cea din Wuhan, aveam o rată de transmitere de 1 la 3, în momentul de faţă este 1 spre 10. Ca atare, la nivelul fiecărei persoane care este pozitivă, trebuie să mai calculăm 8-10 în spate care sunt asimptomatici şi de care nu se ştie”, a declarat medicul Adrian Streinu Cercel.

Vaccinare
Sursa: Arhiva EVZ

Adrian Streinu Cercel susține testarea masivă

Acesta a mai spus că, pe lângă restricțiile introduse de autorități și pe lângă vaccinare, este nevoie de testarea masivă a cetățenilor în vederea depistării și diagnosticării din vreme. Așa, aceștia vor beneficia de tratament din timp și s-ar putea evita agravarea COVID.

„Evident că a trebuit să fie luate nişte măsuri ca să se încerce limitarea transmiterii acestui virus, că ăsta este rolul măsurilor, dar mai mult decât atât, aş mai zice că trebuie să mai facem un lucru şi anume să începem să testăm la fiecare scară de bloc, în aşa fel încât să mai dăm oamenilor o şansă să fie diagnosticaţi din prima pentru că cu cât acest diagnostic este mai precoce, cu atât şansa de supravieţuire creşte considerabil”, a mai spus Adrian Streinu Cercel.

Medicul a explicat că epidemiologii ar trebui să iasă în stradă pentru a testa fiecare om şi pentru a preveni transmiterea virusului.