EŞECUL MOŢIUNII: Absenţe, păcăleli şi excluderi

Dezertor UNPR, decorat de Oprea, apoi dat afară. Liviu Câmpanu a fost "executat" pentru că a votat moţiunea.

Din cei 18 dezertori ai puterii pe care opoziţia se bizuia la votul pentru demiterea guvernului Boc au mai venit la apel doar doi.

UNPR-iştii Liviu Câmpanu şi Nicolae Stan, cunoscut şi sub numele "Bulă", au fost singurii parlamentari din arcul guvernamental care au votat alături de PSD şi PNL moţiunea de cenzură. Şeful UNPR, Gabriel Oprea, a încercat să-i convingă până în ultima clipă să nu dezerteze.

"Ori suntem golani, ori nu mai suntem"

Într-o şedinţă a grupului independenţilor, Oprea i-a pus personal lui Câmpanu în piept insigna UNPR - onoare şi interes naţional. El l-a rugat să rămână un om de onoare şi, în numele interesului naţional, să se mai gândească.

Liviu Câmpanu a recunoscut gestul ministrului Oprea, dar spune că nu s-a răzgândit.

"E adevărat, domnul Oprea mi-a pus insigna în piept şi m-a rugat să nu votez moţiunea. Dar sunt hotărât. E ca vorba aia a unui golan care a devenit celebru: ori suntem golani, ori nu mai suntem. Ori suntem bărbaţi, ori nu mai suntem. Votez moţiunea şi rămâne la latitudinea colegilor mei dacă îmi acceptă demisia. Eu nu vreau să plec", a declarat Liviu Câmpanu pentru EVZ.

Imediat după vot, UNPR a emis un comunicat în care anunţă că Liviu Câmpanu şi Nicolae "Bulă" Stan au fost daţi afară din partid. La UNPR nu avusese loc între timp nicio şedinţă a conducerii.

Unii dintre liderii UNPR erau dispuşi să-l ierte măcar pe Câmpanu pe motiv că "oricum nu contează votul său". "Moţiunea nu o să treacă chiar dacă votează şi Liviu Câmpanu. Eu sunt cel mai tolerant om din parlament şi o să susţin reprimirea lui în partid", comenta Eugen Nicolicea, liderul deputaţilor UNPR înainte de votul pentru moţiune.

După doar o oră de la începerea dezbaterilor asupra moţiunii, parlamentarii opoziţiei se "dezumflaseră". Nu mai credeau în declaraţiile liderului PSD Victor Ponta, care anunţase că opoziţia mai are nevoie doar de un vot ca să treacă moţiunea.

"Ne-au minţit. Am vorbit cu unii de la minorităţi şi n-au mai venit. Pambuccian nu i-a lăsat să voteze. I-a gonit acasă", comenta unul dintre negociatorii PSD.

Într-adevăr, spre deosebire de parlamentarii PDL, UDMR şi UNPR care au fost prezenţi, dar nu au pus mâna pe bilele de vot, cei din grupul minorităţilor naţionale s-au evaporat complet.

PSD se dă păcălit de parlamentarii PDL

Social-democraţii negociaseră şi cu câţiva parlamentari PDL şi UNPR.

"Lui Culiţă (Culiţă Tărâţă, deputat UNPR de Neamţ - n.r.) i-au promis că-l fac ministru şi n-a mai venit. Ruşeţ (Ion Ruşeţ, senator de Gorj - n.r.) s-a răzgândit că l-au făcut preşedinte la Gorj. Lui Marin (Mircea Marin, deputat de Ilfov - n.r.) i-au prelungit deplasarea în China. Zătreanu (Dan Zătreanu, deputat de Bucureşti - n.r.) care i-a promis lui Vanghelie n-a mai venit. Ne-au păcălit. Dacă strângem 225 de voturi e bine", contabiliza un lider PSD evaporarea speranţelor că moţiunea va trece.

Social-democraţii sperau că vor strânge măcar 225 de voturi din cele 236 necesare. Nici liberalii nu credeau că moţiunea va trece, dar aveau un pronostic mai optimist: 230 de voturi. La final s-a văzut la ce distanţă au fost de realitatea celor 219 voturi înregistrate de moţiunea de cenzură.

219 voturi au reuşit partidele din opoziţie să strângă la moţiunea de cenzură, insuficiente pentru a dărâma guvernul Boc

ABSENTEISMUL, CHEIA SUCCESULUI

"Suspecţii" PDL, băgaţi în şedinţă la partid cu o seară înainte

Clarice Dinu

Democrat-liberalii şi-au luat toate măsurile de precauţie pentru a nu avea surprize la votul de ieri al moţiunii. După decizia de a nu se apropia de urne, liderii PDL s-au concentrat asupra posibililor "răzvrătiţi". Cu o seară înainte de moţiune, secretarul general Vasile Blaga şi prim-vicepreşedintele Adriean Videanu i-au băgat, pe rând, în şedinţă la partid pe "suspecţii" PDL.

Dacă cu promisiuni nu au reuşit, măcar propunerea de a nu veni la vot a avut efect în unele cazuri. De altfel, din tabăra senatorilor şi deputaţilor PDL au lipsit ieri la votul pe moţiune 20. Dintre aceştia, Mircia Giurgiu, Mircea Marin, Sava Andrei şi Teodora Trandafir figurau printre "suspecţi". Un altul, deputatul PDL Daniel Oajdea, a mers în plen şi a încercat să contabilizeze puncte la capitolul imagine pe televiziuni: şi-a anulat votul.

De asemenea, deputata Mihaela Şandru, care era dată cu o zi înainte ca sigur trecută în tabăra PNL, a stat în bancă alături de colegii din PDL şi nu a votat.

Cu calculele făcute în partid, relaxarea democrat-liberalilor a fost alimentată şi de evoluţia relaţiei Crin Antonescu-Victor Ponta. Şi asta pentru că, potrivit unor surse parlamentare, ultima întâlnire dintre liderii PSD şi PNL a fost una cu scântei, cei doi nereuşind să ajungă la o înţelegere înaintea moţiunii de cenzură.

Avertismentele lui Varujan Pambuccian

Că o absenţă poate fi mai bună la moţiune decât o surpriză neplăcută pare să fi fost şi tactica UDMR, din rândurile căreia n-au venit ieri şase parlamentari. Între aceştia, senatorul Gyorgy Frunda, un contestatar constant al colaborării Uniunii cu PDL.

Tot absenteismul la vot a fost preferat şi de minorităţi. Parlamentarii acestora au ieşit din sală înainte de a se trece la împărţirea bilelor pentru moţiune. Nu înainte ca liderul Varujan Pambuccian să avertizeze de la tribună că este ultima moţiune pe care minorităţile n-o votează.