Eşecul acordului cu FMI ne poate ruina

Nerespectarea angajamentelor luate faţă de FMI ar putea avea efecte dezastruoase: leul s-ar deprecia, preţurile ar creşte şi recesiunea s-ar agrava.

România va înregistra în acest an o recesiune economică abruptă, de 4%, însă ţara poate evita colapsul economic dacă implementează reformele prevăzute în acordul care urmează să fie încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), estimează agenţia de rating Moody’s Investors Service.

Anunţul vine după ce FMI a prognozat o scădere economică similară pentru România în acest an, care vine după creşterea de 7,1% consemnată în 2008. „Există dovezi ample că economia încetineşte rapid în prezent. Sectoarele orientate spre export îşi reduc producţia şi industria construcţiilor merge din ce în ce mai prost”, a transmis, într-un raport, Moody’s. Totodată, agenţia a avertizat că eşecul implementării acordului cu FMI de către ţara noastră va duce şi la retrogradarea ratingului României. Efectele căderii acordului

Şi analiştii spun că nerespectarea condiţiilor impuse de FMI ar duce economia într-o situaţie mai gravă decât cea de dinaintea împrumutului. Un eşec al acordului ar determina deprecierea leului şi agravarea recesiunii economice. În acelaşi timp, preţurile ar creşte şi investitorii ar putea retrage masiv capitalurile din ţară. „Încălcarea acordului poate amplifica disconfortul economic existent înainte de acesta, disconfort care s-ar putea transforma într-un adevărat atac asupra monedei, deprecierea leului reprezentând reflectarea cumulată a deraierii de la acord”, a declarat, pentru revista „Capital”, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.   Pe de altă parte, dacă România urmează reformele discutate cu Fondul, calificativul ţării ar putea fi ridicat de către Moody’s. Agenţia de rating a confirmat calificativul „Baa3” acordat României în luna martie şi l-a menţinut în categoria recomandată pentru investiţii. Profesorul de economie Daniel Dăianu este rezervat în a face scenarii. „Situaţia economică mondială este în acest moment delicată, iar acordul cu FMI are multe variabile. Situaţia economică a României nu depinde numai de ceea ce se întâmplă în ţară, ci şi de evoluţia economiei mondiale.

Este greu deocamdată să vorbim despre un eventual eşec sau succes al acordului”, a declarat el, pentru EVZ. După Revoluţie, România a reuşit să ducă la bun sfârşit un singur acord cu FMI, în timpul guvernării conduse de Adrian Năstase, din şapte încheiate. Restul au fost întrerupte, de cele mai multe ori după încasarea primei tranşe, din cauza nerespectării de către România a condiţiilor impuse de Fond.