Escrocherie națională. Peste 10.000 de români jefuiți

Visul a circa 10.000 de români a fost spulberat de o grupare de escroci. O anchetă DIICOT scoate la iveală detalii uluitoare

Timp de șase ani, pe teritoriul României a funcționat o adevărată rețea de racolare a persoanelor care visau la un loc de muncă în străinătate.

În realitate, însă, cei 90 de membri ai grupării au păcălit oamenii, le-au luat banii și i-au lăsat cu buza umflată.

Această adevărată escrocherie națională a funcționat între anii 2014 și 2020. În această dimineață, autoritățile au pus capăt înșelăciunilor în urma a 39 de percheziții efctuate pe raza județelor Sibiu, Teleorman și Hunedoara.

Ancheta DIICOT explodează. Cine sunt clienții galonați ai bordelului cu minore din Caracal

Au fost vizate domiciliile unor persoane și sediile a 13 societăți comerciale. Grupul infracțional organizat era specializat în săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, transmite DIICOT.

La capătul unei ample anchete desfășurată de Poliția Română și DIICOT, s-a descoprit că gruparea funcționa ca adevărate centre de plasare a locurilor de muncă, cu sedii în județele Sibiu, Teleorman și Hunedoara.

În municipiul Sibiu, de exemplu, au fost înființate mai multe societăți comerciale, administrate de aceeași membri a rețelei, având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă în străinătate.

 

Din cerceetările efectuate de anchetatori a reieșit, însă, faptul că gruparea nu au avut niciun moment intenția de a-i duce pe români la muncă în străinătate, ci doar inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință, în vederea obținerii de foloase necuvenite.

Exclusiv. Cazul „Bordelul din Caracal”. Reacția DIICOT

DIICOT precizează că „persoanele angrenate în activitatea infracțională au postat anunțuri pe diferite site-uri de profil din România prin care promiteau locuri de muncă în condiții avantajoase în străinătate.

 

Escrocii îi convingea telefonic pe cei interesați să se prezinte la sediile din municipiul Sibiu, unde, contra unor sume de bani cuprinse între 400 – 700 de lei, ofereau garanția găsirii unui loc de muncă pentru cei interesați.

„În realitate, persoanele în cauză nu au întreprins nicio activitate în scopul obținerii de locuri de muncă, urmărind doar obținerea de câștiguri ilicite”, precizează DIICOT.

Până în acest moment al anchetei, s-a stabilit că au fost prejudiciate aproximativ 4.000 de persoane vătămate, de la care au fost încasate ilicit sume de peste 2.000.000 de lei.

De asemena, există indicii că, în realitate, numărul victimelor ar fi mult mai mare, de peste 10.000 de persoane.

La sediile DIICOT și IPJ Sibiu au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane.

În urma prchezițiilor, au fost ridicate suma de peste 200.000 de lei, documente, zeci de telefoane mobile și suporturi de stocare.