Eschimoșii, primii oameni care au purtat ochelari de soare

Eschimoșii, primii oameni care au purtat ochelari de soare

Primele perechi de ochelari de soare datează de acum două milenii, de pe vremea strămoșilor eschimoșilor, care îi confecționau din fildeș de morsă, lemn sau oase, dându-le o formă turtită și sculptându-le două fante înguste, pentru a bloca razele soarelui ce reflectau din gheață și zăpadă.

Inuiții trăiau în regiunea polară, vânau balene și urși polari, și nu își permiteau ca zăpada să îi orbească. Trebuiau să obțină mâncare pentru trib și, de aceea, și-au inventat, cu mijloace rudimentare, proto-ochelarii de soare.

Mai târziu, în jurul secolulul al XII-lea, chinezii au început să folosească sticla colorată pentru a întuneca ochelarii. Voiau să-și ascundă expresia feței, mai ales în timpul proceselor, și astfel să nu influențeze vreo decizie.

Apoi, în secolul XVIII, opticianul de origine britanică James Ayscough a început să experimenteze mai multe tipuri de lentile colorate. Miza său nu era însă de a se proteja de razele soarelui, ci de a încerca să amelioreze problemele de vedere.

Ne puteți urmări și pe Google News

 D-abia în 1929 au apărut ochelarii de soare asemănători cu cei de astăzi. Firma Foster Grant are o istorie îndelungată, care a început în 1929, când Sam Foster a vândut prima pereche pe o plajă din Atlantic City.