Editura Evenimentul si Capital

EROARE! CASA de ASIGURĂRI de SĂNĂTATE nu EXISTĂ. Problema GRAVĂ cu care se confruntă BOLNAVII și MEDICII

Autor: | | 1 Comentarii | 7366 Vizualizari

Acesta este unul dintre mesajele de eroare ale sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care le apare de la începutul săptămânii medicilor de familie și nu numai. CNAS a emis un comunicat de presă prin care anunță că „Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), funcționează în parametri normali. Medicii ajung să plătească din buzunarul propriu consultația pe care au oferit-o pacientului.

În cursul zilei de luni, 8 octombrie a.c., s-au înregistrat fluctuații ale PIAS, care au fost analizate și soluționate în cursul zilei de marți, 9 octombrie. Pe durata efectuării lucrărilor tehnice, au existat intervale în care platforma informatică a avut timpi lungi de răspuns la solicitările utilizatorilor, fapt perceput de aceștia drept nefuncționalitate. Menționăm că serviciile medicale efectuate în perioada respectivă pot fi raportate și validate în interval de trei zile lucrătoare după data efectuării serviciilor respective, nefiind necesară stabilirea de măsuri derogatorii”, situația din teren îi contrazice.

„Am stat conectat de la ora 1 noaptea până pe la 2”

„Serverele sunt subdimensionate, nu se face mentenanță, sunt conceptual prost făcute. Luni, marți, miercuri, a fost dezastru. Miercuri, pe partea de validare a consulaților la cabinet, marja de eroare a fost peste 99%. Eu ce am lucrat ieri ca să pot să validez, rețete și consulații ca să pot fi plătit pe ele, am stat conectat pe calculatorul de la serviciu de la ora 1 noaptea până pe la 2. Am avut erori săptămâna aceasta, erori tragi-comice aș putea spune: CASMB nu există, Medicul nu există, pacientul este mort, pacientul este mort și nu este asigurat, medicul nu are contract valid,” a declarat un medic de familie din Capitală, care dorește să își păstreze anonimatul.

Problema este gravă, pentru că medicii de familie sunt nevoiți să scoată bani din buzunar dacă pacientul nu este asigurat, aceștia neputând vedea calitatea lui din cauza erorilor sistemului informatic. CNAS le sugerează medicilor să dea rețete compensate în modul offline, dar aceștia nu au în vedere un lucru: când se eliberează rețete offline, medicii nu pot verifica ce alte medicamente a luat pacientul din alte părți. Este important acest lucru, deoarece pacienții sunt limitați la șapte medicamente pe lună pe diverse tipuri de liste. În cazul în care se depășește această listă, medicii de familie sunt nevoiți să plătească contravaloarea acestora.

„CNAS găsește plăcere în a ne lua banii”

„Pentru a fi absolvit de a da bani din buzunar, trebuie ca CNAS să emită un comunicat prin care să spună ora de la care a apărut defecțiunea și până la ce oră a ținut. În acea perioadă, toată lumea poate lucra offline și e absolvită de a plăti din buzunar serviciile care nu pot fi verificate. Așa e scris în contract, așa e scrisă legea. Dar pentru că nu îi convine Casei de Asigurări să piardă orice leu și îi place să ne ia banii aceia mulți pe care ni-i dau, nu emit aceste comunicate oricât am insista noi. Mi se pare jignitor față de medici și pacienți, să vii cu un comunicat că nu se întâmplă nimic.” a declarat pentru EVZ, Președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, doctorul Sandra Alexiu (foto).

Casa de Asigurări le spune că nu există nicio problemă

Aceste erori de sistem sunt în toată țara. La Târgu Jiu, medicul Monica Radu povestește pentru EVZ că de multe ori validează datele de peste zi, noaptea: „Vin și de la 5 dimineața la cabinet sau râmân până pe la miezul nopții să fac această operațiune. Vă dați seama că un medic care stă o noapte întregă să valideze servicii, a doua zi nu mai poate fi odihnit la cabinet și să fie la capacități optime. Se tot trimit email-uri, iar Casa de Asigurări ne spune că nu este nicio problemă, deși situația din teren o contrazice”.

Halep, decizie FINALĂ! Simona a făcut anunţul ACUM

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI