Evenimentul Zilei > International > Erdogan și-a băgat neoficial fesul în războiul din Karabah
Erdogan și-a băgat neoficial fesul în războiul din Karabah

Erdogan și-a băgat neoficial fesul în războiul din Karabah

Parlamentul Armeniei a analizat în ședința sa din 28 septembrie și problema participării efective a Turciei în războiul din republica nerecunoscută Nagorno-Karabah (NKR) - a declarat la Stepanakert președintele NKR, Araik Arutyunyan, care a informat faptul că, potrivit unei informațiilor încă neconfirmate, forțele armene au doborât un avion de vânătoare turcesc.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe al Armeniei a remarcat într-o declarație consacrată situației din Nagorno-Karabah participarea reprezentanților Turciei în război de partea azeră. Puțin probabil ca o astfel de acuzație să fie făcută fără a exista dovezi concludente.

Dacă Turcia ajută Azerbaidjanul în război, atunci Grecia și-a exprimat disponibilitatea să ajute Armenia. O declarație în acest sens a fost făcută de MAE al Greciei după convorbirea telefonică pe care ministrul afacerilor externe al Greciei, Nikos Dendias, a avut-o pe 28 septembrie cu omologul său armean, Zograb Mnațakanyan. Cu Nagorno-Karabahul s-a solidarizat republica transnistreană nerecunoscută.

Cu toate acestea Armenia se abține de la ajutorul oferit, bazându-se pe propriile forțe. Ambasadorul Armeniei în Federația Rusă, Vardan Toganian, a spus, referindu-se la problema sprijinului extern, și anume din partea partenerului strategic al Erevanului – Moscova -, că deocamdată nu este nevoie de un ajutor militar suplimentar.

Diplomatul a subliniat faptul că cooperarea tehnico-militară dintre Moscova și Erevan „evoluează astăzi foarte bine”, iar dacă va fi nevoie, „vom cere ajutor militar”. Ambasadorul a mai declarat, de asemenea, că Rusia are o mare influență în Caucaz și dispune de metode politice pentru a opri vărsarea de sânge.

În ciuda apelurilor făcute de toate centrele politice importante privind încetarea războiului și începerea negocierilor, judecând după rapoartele primite acțiunile de luptă din Nagorno-Karabah continuă fără întrerupere.

Datele referitoare la pierderile înregistrate sunt o dovadă a cruzimii ciocnirilor și a fermității de care dau dovadă părților aflate în conflict. Partea armeană a recunoscut pierderea a peste 30 de militari și aproximativ 200 de răniți.

Autortățile de la Baku sunt mai modeste în evaluarea victimelor lor, însă filmulețele postate sistematic de structurile armene oficiale dovedesc contrariul: pierderile de tehnică blindată și de forță vie înregistrate de partea azeră sunt serioase.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: