DNEVNIK (Bulgaria). Turcia nu mai are nevoie de cele şase miliarde de euro pe care Uniunea Europeană s-a angajat să le plătească integral pentru acordul cu migranţii din 2016, a declarat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul bulgar, Boiko Borisov, iar prin spusele sale a pus din nou sub semnul întrebării acordul încheiat între UE şi Ankara în urmă cu aproape patru ani.
Cei doi s-au întâlnit după o escaladare a tensiunilor în nord-vestul provinciei Idlib, care a dus în acelaşi timp la pierderi serioase pentru armata turcă, pentru regimul preşedintelui Bashar al-Assad, precum şi la o decizie a autorităţilor turce de a declara că nu îi vor mai împiedica pe sirienii din ţară (şi, în practică, şi pe alţi migranţi) să ajungă în Europa, din cauza lipsei de angajament şi de solidaritate din partea Bătrânului Continent cu dificultăţile Turciei. Această poziţie a autorităţilor turce l-a determinat pe Borisov să plece spre Ankara şi să vorbească urgent cu Erdogan.
Erdogan a declarat în repetate rânduri că Turcia nu poate face faţă singură nici eforturilor pentru cei 3,6 milioane de sirieni, nici presiunii asupra frontierei sale de sud. Acum, însă, el susţine că, din cauza poverii sale, Turcia a lăsat sute de mii de refugiaţi să se îndrepte către frontieră, deşi datele nu confirmă acest lucru.
După cină şi discuţii în Ankara, Erdogan a explicat că situaţia din Siria şi confruntările din Idlib, precum şi strămutarea a 1,5 milioane de oameni în regiune din cauza luptei şi a „iresponsabilităţii unor state membre (a UE -n.red) pe această problemă "au fost principalul subiect de dialog cu Borisov. După ce a menţionat că "ţările UE şi multe altele nu pot înţelege încă povara pe care Turcia şi-a asumat-o" şi îngrijorarea pentru „4 milioane de refugiaţi”, a spus el (majoritatea instituţiilor din Turcia vorbesc de 3,6-3,7 milioane), el a amintit că, dacă Europa nu "împarte" în mod echitabil sarcina îngrijirii refugiaţilor din războiul din Siria, "va deschide porţile".
"Pe cine minţiţi"
Erdogan a subliniat că Turcia a îndeplinit toate aranjamentele începând cu 18 martie 2016 - data la care UE se angajează să ofere Turciei fonduri pentru a îi sprijini pe sirienii din ţară, iar autorităţile turce - pentru a opri fluxul de migranţi. Cu toate acestea, onestitatea Ankarei nu are niciunui răspuns, a explicat el, şi a atacat statele din UE care chiar îşi permit să critice tratamentul Turciei faţă de refugiaţi.
Turcia a acuzat UE că nu a alocat niciunul euro din cele 6 miliarde care ar fi alocate pentru refugiaţi. Banii nu au ajuns la stat, ci la organizaţii neguvernamentale. UE spune că va da acum un miliard de euro, dar "pe cine minţiţi", a întrebat Erdogan retoric Uniunea. "Eu i-am spus premierului (Bulgariei) în această seară că nu mai dorim aceşti bani", a mai spus Erdogan. El a subliniat că, după ce Turcia a cheltuit 40 de miliarde de euro, va găsi şi acele fonduri care nu i-au fost plătite, dar "nimeni nu are dreptul să batjocorească demnitatea Turciei".
Erdogan acuză Grecia că a încălcat drepturile omului şi legislaţia internaţională şi subliniază că refugiaţii "de bună voie" părăsesc Turcia. Referindu-se la informaţiile despre incidentul de astăzi cu cei doi refugiaţi ucişi şi alţi răniţi grav la frontiera elenă (informaţii pe care Atena le respinge ca parte a unui "război hibrid"), el a cerut preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, care mâine va vizita frontiera greco-turcă şi va vedea acolo „tratamentul inuman” al poliţiştilor de frontieră, sa vadă şi ce face "paza greacă de frontieră la Marea Egee".
"Poziţia sănătoasă a Bulgariei" şi "prietenul meu Boiko Borisov"
Dimpotrivă, Erdogan a felicitat "poziţia sănătoasă a Bulgariei sub preşedinţia prietenului meu Boiko Borisov". "Cu Bulgaria avem o cooperare excelentă în materie de securitate, bazată pe respectul şi înţelegerea reciprocă", care ar trebui să fie un exemplu pentru toate ţările din UE, a continuat el. După ce i-a mulţumit din nou "prietenului său Boiko Borisov" pentru solidaritate manifestata, el a felicitat Bulgaria de Ziua Naţională - 3 martie.
Cu puţin timp înainte, Erdogan a atras atenţia supra faptului că urmează o a doua şedinţă a Consiliului de cooperare strategică, programată pentru ultima săptămână a lunii mai, la Sofia.
În declaraţia sa, Borisov a mulţumit că Turcia l-a invitat, de asemenea, pe ministrul sănătăţii să discute despre posibilitatea de a vinde îmbrăcăminte de protecţie pentru coronavirus, pe care Bulgaria îl are, dar poate avea nevoie în viitor de acesta şi "doar Turcia o produce". (apoi a menţionat de măştile făcute doar de Turcia, India şi China).
Borisov salută dorinţa Turciei de a găsi o soluţie, împreăună cu Rusia, la o întâlnire cu Erdogan cu omologul său rus, Vladimir Putin, săptămâna aceasta. El a felicitat Ankara că acordul cu UE este respectat pentru graniţa bulgară şi că "cetăţenii bulgari pot dormi liniştiţi". Premierul a apărat acţiunile lui Erdogan cu privire la refugiaţi şi, în mod indirect (fără a-i numi), i-a criticat pe "toţi cei care sunt departe de regiune" şi ar trebui de fapt să vadă "ce am făcut noi" pentru migranţi, înainte de a comenta."Mi-au fost date multe să aud, că Turcia blufează, că aceasta este o ameninţare", a subliniat premierul.
La finalul conversaţiei, el a subliniat că "relaţiile noastre sunt un exemplu", deşi treaba astăzi este "pe jumătate finalizată". Borisov se referă probabil la încercarea sa de a organiza o întâlnire cu Erdogan şi premierul grec Kiriakos Mitsotakis la Sofia, pentru care ulterior a retras invitaţia. (Rador)