Evenimentul Zilei > International > Erdogan, lovit de SUA unde-l doare mai tare. „Act politic lipsit de sens”
Erdogan, lovit de SUA unde-l doare mai tare. „Act politic lipsit de sens”

Erdogan, lovit de SUA unde-l doare mai tare. „Act politic lipsit de sens”

SUA au recunoscut genocidul armenilor. Turcia a văzut roșu și a denunțat un „act politic golit de sens”

Camera Reprezentanților Statelor Unite a recunoscut oficial „genocidul armean”, într-un vot simbolic fără precedent, care a provocat mânia Turciei, în momentul în care relațiile dintre SUA și Turcia sunt deja sub tensiune.

Este prima dată când o astfel de rezoluție a fost adoptată în ședința plenară a uneia dintre camerele congresului din Washington.

Solicitând „să comemoreze genocidul armean”, să „respingă încercările (…) de a asocia guvernul SUA cu negarea genocidului armean” și de a educa asupra acestor fapte,acest text fără caracter obligatoriu a fost adoptat de o majoritate covârșitoare de 405 de voturi din 435, cu o rară colaraborare între democrați și republicani, și doar unsprezece voturi împotrivă, scrie AFP.

Turcia a reacționat imediat prin vocea ministerului său de Externe „condamnând cu tărie” un „act politic lipsit de sens” având ca „singuri destinatari lobby-ului armean și grupurile anti-turce”.

De partea sa, premierul armean Nikol Pashinyan „a salutat votul istoric al Congresului SUA recunoscând genocidul armean”, afirmând că această rezoluție „este un pas îndrăzneț către adevăr și dreptate istorică”.

Genocidul armean este recunoscut de 30 de ţări, precum şi de comunitatea istoricilor. Conforme estimărilor, între 1.2 şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul primului război mondial de trupele imperiului otoman, aliat al Germaniei şi al Austro-Ungariei.

Dar Turcia refuză utilizarea termenului „genocid” invocând că a fost vorba de de masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei, evenimente care au făcut sute de mii de morţi de ambele părţi.

„Prea adesea, de-o manieră tragică, realitatea acestei crime abominabile a fost negată. Astăzi, spunem clar : actele barbare comise împotriva poporului armean constituie un genocid „, a declarat președintele Camerei Reprezentanților , Nancy Pelosi.

Starul american Kim Kardashian a cerut Congresului să „acționeze”. Conform estimărilor, între 500.000 și 1,5 milioane de americani au, ca și ea, origini armene.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: