Erdogan își joacă ultima carte la Moscova

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se află joi la Moscova pentru a-l întâlni pe Vladimir Putin, aliatul regimului de la Damasc. Cei doi șefi de stat încearcă să evite un conflict direct Rusia-Turcia pe pământ sirian.

Această întâlnire intervine după ce zeci de soldați turci au fost uciși în ultimele săptămâni în lupte intense în regiunea Idleb, ultimul bastion rebel și jihadist din nord-vestul Siriei, unde Turcia duce o operațiune militară de anvergură împotriva forțelor regimului Bashar al-Assad, de la începutul lunii februarie.

Președintele sirian Bashar Al-Assad, sprijinit de aviația rusă, a lansat, în decembrie, o ofensivă la Idlib, ceea ce a provocat o catastrofă umanitară. Peste un milion de persoane s-au deplasat către frontiera Turciei.

Această escaladare a tensiunilor pe teren a dus și la tensiuni diplomatice între Moscova, aliat al regimului sirian, și Ankara, care-i susține pe rebelii sirieni. Tensiuni care pot genera o confruntare directă ruso-turcă, țări care s-au impus ca principali actori internaționali în conflictul sirian.

Înaintea discuțiilor cu Vladimir Putin, Recep Erdogan a declarat că speră să obțină „o încetare a focului, cât mai rapid posibil, la Idlib”.

De partea sa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat speranța că cei doi lideri ar putea ajunge la o „viziune comună” asupra originilor acestei crize și să discute „măsuri comune” pentru a-i pune capăt.

„O încetare a focului ar putea fi anunțată în urma discuțiilor dintre Putin și Erdogan, dar nu va fi decât un show”, a estimat un diplomat occidental, citat de Ouest-France. „Cred că Putin îi va spune lui Erdogan că acțiunile sale în Siria s-au încheiat”, a adăugat el.

„Victoria în Siria a devenit o chestiune de prestigiu pentru Rusia și pentru Putin personal”, a declarat Iuri Barmin, analist la Consiliul rus pentru afaceri internaționale. El a dat de înțeles că Moscova, care intervine militar pe sol sirian din septembrie 2015 și susține regimul lui Assad, nu este dispusă să- facă concesii lui Erdogan.

Escaladarea tensiunilor în Idlib a distrus și acordul semnat de Putin și Erdogan, la Soci, în 2018, pentru încetarea luptelor și instaurarea unei zone demilitarizate în regiune.

Cele două părți s-au acuzat reciproc de încălcarea acestui acord.

Miercuri, ministerul rus al Apărării, a afirmat că „pozițiile fortificate ale teroriștilor au fuzionat cu posturile de observație turcești” din Idlib.

Turcia, care găzduiește 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul ei, a cerut un ajutor european pentru „soluții politice și umanitare turceși în Siria”, indispensabile, potrivit Ankarei, pentru reglementarea crizei migratorii.

Recep Erdogan a anunțat deschiderea frontierelor Turciei pentru migranți, amenințând Europa cu o criză migratorie de proporțiile celei din 2015.