Erdogan construiește moschei în străinătate, dar nu acceptă biserici ortodoxe la Istanbul

Guvernul român sprijină construirea unei moschei la București, dar partea turcă nu oferă condiții asemănătoare comunității ortodoxe din Istanbul

Obsesia președin telui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru construirea unor moschei în fiecare țară pe care o vizitează este de notorietate și nu ar trebui să ne surprindă atât de mult faptul că își dorește un astfel de așezământ religios și la București.

În februarie 2015, Erdogan a fost la Havana și anunțat că vrea să construiască o moschee și în Cuba, stat comunist și ateu.

Președintele turc nu permite redeschiderea seminarului ortodox până când Grecia nu înbunătățește tratamentul comunității turce.

Problema este că Recep Tayyip Erdogan, un susținător fervent al valorilor islamiste – a permis femeilor musulmane să poarte văl, a introdus restricții dure la consumul de alcool – nu respectă principiul reciprocității, atunci când cere altor țări să construiască moschei sau să respecte drepturile comunităților turce.

FOTO: Seminarul Ortodox Halki este închis cursanților

Moschee de 1.000 de locuri

În România, Guvernul Ponta a oferit, la sfârșitul lunii mai, un teren de 11.000 de metri pătrați, pentru construirea unei moschei. Valoarea terenului este estimată la circa patru milioane de euro. Potrivit muftiului Iusuf Murat moscheea ar urma să aibă o capacitate de circa 1.000 de locuri, un parc pentru copii, o fântână arteziană și un loc de abluțiune (spălare), precum și o sală de clasă pentru maxim 20 de copii, care doresc să studieze abecedarul religiei musulmane. Muftiul susține însă că aceasta nu va fi cea mai mare moschee din Europa.

BOR, în gazdă la comunitatea greacă

Prima problemă pe care o are Biserica Ortodoxă Română este că nu reușește să obțină construirea unei biserici la Istanbul.

„Încă din anul 2005, autorităţile statului român au informat Patriarhia Română despre această dorinţă sau intenţie a autorităţilor turce. Patriarhia Română își păstrează inclusiv astăzi același punct de vedere: n-are nimic împotriva construirii unui lăcaș de cult pentru comunitatea musulmană, dar, în mod firesc, trebuie să existe principiul reciprocității. (...) Până în acest moment, nu există acest teren oferit de autorităţile turce Bisericii Ortodoxe Române, bineînţeles prin intermediul statului român”, a declarat acum câteva zile purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Pr. Constantin Stoica.

În Istanbul există o parohie ortodoxă românească a cărei biserică, cu hramul ”Sfânta Muceniță Parascheva”, este dată în folosință temporară BOR de comunitatea greacă.

Intervenția americană, fără efect

O a doua mare problemă este cea a Seminarului Ortodox Halki, din Istanbul, închis de către autoritățile turce în 1971. În pofida unor presiuni externe puternice, inclusiv din partea SUA, Erdogan refuză să-l redeschidă până când – spune el – nu se îmbunătățește situația comunității turce din Grecia.

În plus, Turcia cere ca moschea Fethiye din Atena să fie redată în folosință. Senatorul american Ben Cardin (democrat) s-a implicat în campania de redeschidere a seminarului ortodox din Istanbul, președintele Barack Obama a ridicat această problemă la o întâlnire cu Erdogan, în Coreea de Sud. Intervențiile nu au avut nici un efect.