Evenimentul Zilei > International > Erdogan a încercat o mare lovitură de Poker și acum se teme să nu rămână Popa Prostu’
Erdogan a încercat o mare lovitură de Poker și acum se teme să nu rămână Popa Prostu’

Erdogan a încercat o mare lovitură de Poker și acum se teme să nu rămână Popa Prostu’

În timp ce liderul sirian Assad își continuă ofensiva fără istov la Idlib, rivalul său de peste frontieră, Erdogan, se zbate să nu fie marele perdant al confruntării.

Turcia a primit deja 3,6 milioane de refugiați și spune că nu este dispusă să își deschidă granițele în fața noului val venit dinspre Idlib și Alep.

Zona tampon de la granița turco-siriană, prevăzută în acordul de la Soci, ar fi urmat să găzduiască mai multe tabere de refugiați.

„Noul val de refugiați ar fi cel mai rău scenariu pentru Turcia, nu confruntarea directă cu regimul Assad”, spune Bakeer.

Dacă Turcia nu reușește să impună aplicarea acordului de la Soci, opțiunile lui Erdogan sunt limitate.

„Un scenariu posibil pentru Turcia este de a stabili o zonă de securitate în ceea ce va mai rămâne din Idlib, iar această zonă să nu fie legată de nici un fel de acorduri cu Rusia sau cu Assad”, afirmă analistul citat de AFP.

O asemenea zonă ar permite Turciei să găzduiască refugiații care au fugit de conflict și printre care, așa cum am arătat, sunt numeroși jihadiști, având legături cu Al-Qaida și ISIS.

„Erdogan este conștient de puternicul resentiment al turcilor față de refugiații sirieni”, a declarat pentru AFP Haid Haid, cercetător la Chatham House.

„De aceea, el a încercat să folosească acțiunile militare ca pe un mijloc de a împiedica și mai mulți refugiați să treacă frontiera.”

„Pentru el (Erdogan), costul politic va fi probabil foarte ridicat dacă pierde mulți soldați în Siria și cu toate acestea nu reușește să împiedice refugiații să pătrundă în Turcia. Însă ar putea profita de pe urma crizei, dacă rezultatul intervenției sale este pozitiv”, spune Haid.

Și analistul de la Chatham House apreciază că o ofensivă turcă împotriva forțelor lui Assad „reprezintă o mare posibilitate”, dacă negocierile dintre Ankara și Moscova rămân fără rezultat.

Haid crede însă că o asemenea confruntare nu ar însemna neapărat și sfârșitul alianței ruso-turce, ținând cont de legăturile care s-au creat în ultimii ani, mai ales în domeniul energiei și al apărării.

„Alianța actuală dintre Turcia și Rusia depășește granițele Siriei”, spune Haid.

„De aceea, nici una dintre ele nu este dispusă, cel puțin pentru moment să o distrugă. Idlib este important pentru Turcia, dar nu poate fi considerat ca un factor de ruptură.”

Analistul nu vorbește însă despre cel mai puternic argument pentru care Putin nu ar fi dispus să meargă până la ruperea alianței cu Turcia: Erdogan este un intrus prea prețios în NATO pentru a fi pierdut.

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: