Fost pușcaș marin, Carl Ayres era un munte de om, sportiv, cu o condiție fizică de excepție pentru care transpira aproape în fiecare zi. Anul trecut, de petrecerea de Revelion a dorit să fie cel mai fericit om de pe pământ și a tras pe nas niște prafuri într-un pub din Farnborough, Hampshire, Anglia.  După numai câteva zile avea să se prăbușească la pământ. Și odată cu el toată liniștea și fericirea întregii familii.

Părinții au aflat cu stupoare la spital că, pe fondul consumului de droguri și al efortului fizic intens, fiul lor de doar 28 de ani suferise un devastator accident vascular. A stat mai multe zile în comă iar doctorii i-au avertizat că este foarte posibil ca tânărul să rămână complet paralizat. La un moment dat s-a pus chiar și problema deconectării aparatelor care îl țineau în viață, dar s-a renunțat pentru că au aparut primele semne de îmbunătățire ușoră a stării generale.

Mama bolnavului, Julie Ayres, în vârstă de 50 de ani, spune că s-a simțit zdrobită. ” E pur și simplu devastator. Era atât de dinamic și plin de viață. Avea propria afacere și era deja pe picioarele lui. Acum are pamperși și e incapabil să articuleze. Sunt zile în care nu-mi vine să mă dau jos din pat și să iau aceeași viață nenoricită de la capăt. Dar întotdeauna mă ridic și încerc să-i insuflu optimism și curaj. Sincer, nu cred însă că va mai fi vreodată cum a fost”, a declarat Julie Ayres pentru Daily Mail.

Din fericire, prognositcul cel mai sumbru al medicilor nu s-a produs.  Chiar dacă nu face mare lucru cu ele, Carl își poate totuși mișca mâinile și picioarele. În prezent este internat într-un centru de recuperare unde face zilnic fizioterapie. A făcut progrese, dar mai are mult de recuperat. În sfârșit, după atâta timp, se poate spăla, din nou, singur pe dinți. Deocamdată cam atât poate face singur.

”Ne spune că va face orice să meargă din nou chiar dacă asta va dura ani de zile. În visele mele cele mai frumoase, băiatul meu intră pe ușă pe propriile picioare, așa cum făcea odată. Dar unori îmi pierd speranța când văd cât de greu se mișcă lucrurile. A fost un bărbat plin de viață iar acum se deplasează doar în scaunul cu rotile”, mai spune Julie Ayres.

Femeia ar vrea ca toată lumea să știe și să devină conștientă de efectele devastatoare pe care cocaina le-a avut asupra unei familii întregi. ”În general, oamenii gândesc că nu li se poate întâmpla tocmai lor o asemenea tragedie. Carl e dovada vie a faptului că se poate. Văd atâția tineri care fac asta și mereu mă gândesc ce nenorocire i-ar putea lovi pe bieții lor părinți. Și nu e drept ca niște părinți să sufere atât din cauza unor răsfățați egoiști”, își varsă mama năduful. Julie Ayres recunoaște că este încă foarte supărată pe fiul său. Cândva îi va spune exact prin ce a obligat-o să treacă.

A hotărât să vorbească despre drama personală în speranța că poate mulți se vor speria de un asemenea deznodământ devastator al unor mici teribilisme de tinerețe.

Din păcate, tânărul de mai sus nu este singurul într-o astfel de situație. Multe din dramele cu care se confruntă consumatorii de droguri nu ajung la urechile publicului. Un studiu realizat în 2014 dezvăluie însă o realitate îngrijorătoare – consumul de cocaină a dus la o creștere dramatică a numărului de accidente vasculare în rândul tinerilor. ”Cocaina nu creează doar dependență, ci poate produce atacuri cerebrale soldat cu sechele grave sau chiar moarte. Cu câteva excepții, credem că fiecare pacient care suferă un astfel de accident trebuie să fie supus unor teste care să arate dacă este sau nu consumator de droguri”, a precizat Dr Yu-Ching Cheng, din cadrul Facultății de Medicină din Maryland.
 

Citește și: