Epurările gigantice ale lui Erdogan. Revoluție islamică într-o țară NATO!

Evenimentele se succed cu o rapiditate uluitoare: Erdogan elimină toți funcționarii cu viziuni liberale și întoarce țara spre fundamentalism. Turcia devine Imperiul Otoman

Cifrele epurărilor din Turcia sunt uriașe: lor leau căzut victime, în total, până ieri, în jur de 60.000 de oameni. Dintre aceștia, peste 20.000 de militari, polițiști, jandarmi și magistrați - arestați sau dați afară; 103 generali sau amirali - arestați, din 118 anchetați; 257 de funcționari de la biroul premierului - demiși; 1.500 de funcționari din Ministerul Finanțelor - demiși; 492 de funcționari din Directoratul Afacerilor Religioase - demiși; 370 de ziariști - anchetați; 77 de guvernatori de provincii sau districte - demiși; 15.200 de profesori și funcționari din sistemul de educație de stat - demiși; 21.000 de profesori de la stat, angajați la școli private - demiși; 1.577 de decani - demiși.

Binecuvântarea lui Allah

De asemenea, au fost retrase licențele tuturor posturilor de radio șiTV bănuite a avea legături cu Fethullah Gülen. În plus, TOȚI profesorii universitari din Turcia au primit ieri interdicție de a părăsi țara, chiar dacă sunt invitați la manifestări științifice, iar cei aflați în străinătate au fost somați să revină urgent în țară. „Este o măsură temporară pe care a trebuit să o luăm, deoarece exista riscul fugii din țară a complicilor puciului din universități”, a declarat pentru Al-Jazeera un oficial turc, sub protecția anonimatului.

Date fiind dimensiunile colosale ale fenomenului (mai ales în domeniul Educație), este aproape imposibil ca toate aceste zeci de mii de persoane să fie adeptele lui Gülen. Mai degrabă, așa cum sugerează informațiile scurse din Turcia, este vorba de un proces galopant de înlocuire în aparatul guvernamental a persoanelor incomode, cu viziuni liberale, de altele, cu convingeri islamiste. Practic, în acest fatidic 2016, într-o țară NATO, asistăm la o revoluție islamică derulându-se fulgerător.

Când a aterizat sâmbătă dimineața, pe aeroportul Atatürk din Istanbul, Erdogan s-a scăpat: „Această insurecție este o binecuvântare de la Allah pentru că ne va permite să epurăm armata”. Probabil că între timp Allah și-a revizuit „în sus” planurile inițiale.

Jihadiștii trec prin Turcia ca prin brânză, spre Siria

Serviciile de informații militare franceze, citate de Le Figaro, au estimat că în jur de 100 de jihadiști trec săptămânal prin Turcia, către Siria, unde se alătură ISIS. Nu este prima dată când Turcia este subiectul unor informații legate de complicitățile regimului Erdogan cu Statul Islamic. La sfârșitul anului trecut, Rusia a prezentat dovezi (inclusiv imagini din satelit) cu cele trei rute prin care petrolul ISIS din Irak și Siria ajunge în Turcia. De asemenea, doi ziariști de la Cumhuriyet au prezentat în noiembrie trecut imagini filmate cu un convoi cu arme din Turcia destinat ISIS din Siria. Cei doi ziariști au fost arestați, judecați cu ușile închise și condamnați la câte cinci ani de închisoare, pentru că au dezvăluit secrete de stat. În altă ordine de idei, Directoratul Afacerilor Religioase a anunțat ieri că le interzice tuturor imamilor să oficieze servicii religioase pentru soldații puciști uciși.

Economia turcă este în criză: investitorii sunt speriați

Instabilitatea, nu doar politică, ci și economică, amenință Turcia, țară NATO. Lira s-a prăbușit la cel mai mic nivel al său din ultimele zece luni, fiind cotată la 3,063 pentru un dolar. Bursa din Istanbul a căzut cu 8% în această săptămână, cea mai proastă performanță pe o perioadă de trei zile, din 2013 încoace, a anunțat Reuters.

FOTO: Forțe de intervenție, păzind un tribunal din Ankara, unde erau judecați ieri o parte dintre militarii arestați. Astfel de imagini alungă investitorii FOTO: AGERPRES

Tentativa de lovitură de stat, violențele sângeroase și epurările masive au zdruncinat grav încrederea investitorilor. Turcia are o nevoie vitală de investiții, dat fiind că deficitul său a fost anul trecut de 4,5% din PIB. Turismul - ramură cheie a economiei turce a fost grav afectat, iar specialiștii anunță rezultate dezastruoase, scrie AP.

Erdoganizarea economiei

William Jackson, expert în economiile emergente la Capital Economics, a avertizat că repercusiunile asupra economiei depind în primul rând de factorul politic, iar investitorii vor monitoriza cu atenție dacă Erdogan intenționează să-și ducă la capăt planul de amendare a Constituției, pentru a-și spori puterile personale. „În această etapă, situația este foarte nesigură, însă indiciile sunt că optează pentru represiune și o mai mare centralizare a puterii la nivelul Președinției”, a comentat Jackson, citat de AP.