Fraudă de 10 milioane euro cu fonduri europene. Percheziții în România și Spania

Fonduri europene. Sursa foto: Arhiva EVZ

EPPO, Parchetul European a demarat o anchetă pentru acuzații de fraudă cu fonduri europene. În acest sens, au avut loc mai multe percheziții în România și Spania.

Procurorii susțin că mai multe companii au prezentat, spre decontare, documente false, pentru a obține banii UE. Fondurile erau destinate unor proiecte investiții derulate în județul Hunedoara.

EPPO face percheziții în România și Spania

Procurorii europeni au dispus mai multe percheziții în județul Hunedoara şi în Andaluzia, în Spania. EPPO anchetează un caz de posibilă fraudă cu fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro. Banii erau destinați unor proiecte de modernizare a infrastructurii de apă și de îmbunătățire a eficienței energetice.

Parchetul European vizează două proiecte derulate la Hunedoara. Cel dintâi are drept obiectiv modernizarea infrastructurii de apă în județul Hunedoara. Fondurile provin din Programul Operațional Infrastructură Mare al Fondului de Coeziune. Al doilea proiect prevede îmbunătățirea eficienței energetice la un spital, iar finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR).

În cadrul anchetei derulate de EPPO au fost ridicate documente de la un spital și de la o companie publică, beneficiarii investițiilor. Conform datelor strânse de procurori, în cadrul procedurilor de achiziții, un grup de firme au prezentat documente false pentru a obține contractele.

Procurorii au constatat că printre aceste companii figura și una cu sediul social în Spania. Aceasta din urmă, conform documentelor prezentate,  deținea capacitatea tehnică și expertiza, cerute în procedura de achiziții, pentru a executa proiectul. În realitate, EPPO a constatat că firma spaniolă nu îndeplinea cerințele.

Parchetul European Sursa foto: Gina Sanders / Fotolia

Ancheta procurorilor europeni

În acest caz de fraudă cu fonduri europene, EPPO anchetează trei persoane fizice și două companii. Ancheta este în derulare, pentru a se stabili natura și amploarea activităților infracționale suspectate, susțin procurorii. Pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a dispus sechestrarea unor bunuri în valoare de până la 10 milioane de euro, transmite eppo.europa.eu, în cadrul unui comunicat.

Conform sursei citate, pentru a derula ancheta și perchezițiile, procurorii au apelat la ajutorul Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi din București. Au fost implicați ofițerii din cadrul Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara și ai Direcției Generale Anticorupție – Hunedoara. La perchezițiile coordonate de EPPO au fost implicați și Unitatea de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române și jandarmii din Timișoara.

În Spania, ancheta a beneficiat de sprijinul Guardia Civilă, Unitatea Tehnica Politie Criminala UTPJ, UOPJ Cadiz, echipa de combatere a spălării banilor și echipa PJ Barbate.

 

EPPO anchetează

Kovesi.Sursa foto: arhiva EVZ

fraude cu fonduri europene

Parchetul European este o structură independentă a Uniunii Europene, condusă de Laura Codruța Kovesi. EPPO anchetează, cu precădere, cazui de fraudă cu fonduri europene în statele membre ale blocului comunitar.

EPPO investighează infracțiunile împotriva bugetului UE și aduce cauzele în fața instanțelor naționale. Judecătorii statelor membre judecă în aceste dosare și pronuță condamnări, după caz.