Războiul fratricid al „Episcopilor” cu 29 de neveste „celeste” și 162 de copii

Războiul fratricid al „Episcopilor” cu 29 de neveste „celeste” și 162 de copii

Opinia publică din Canada a urmărit cu sufletul la gură procesul a doi lideri religioși poligami și pedofili, care se bat pentru supremația în sectă.

O baie de lacrimi și un cor de suspine au izbucnit miercuri în sala arhiplină a tribunalului din orășelul canadian Cranbrook, la rostirea sentinței: cele 24 de neveste și o parte dintre cei 149 de copii ai lui Winston Blackmore, prezenți la ședință, s-au strâns în brațe de bucurie: soțul și tatăl lor, fost episcop și respectat membru al Bisericii Sfinților Ultimelor Zile, a fost condamnat la șase luni de arest la domiciliu pentru poligamie.

Nouă dintre soțiile lui Winston Blackmore aveau mai puțin de 18 ani, iar patru aveau 15 ani, când au fost luate în „căsătorie”, însă nu a fost formulată nici o acuzație pentru pedofilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt vinovat că îmi trăiesc viața în conformitate cu preceptele religiei mele”, a tunat cu măreție liderul religios de 61 de ani la auzirea sentinței. „Este tot ce vreau să spun acum și nu am negat niciodată.”

Împreună cu Blackmore a fost judecat și James Oler, și el fost episcop, în vârstă de 54 de ani, cu numai cinci neveste, dintre care una avea 17 ani iar cealaltă 15 la momentul „căsătoriei”. Oler, care este tatăl a 13 copii, a fost condamnat la trei luni de arest la domiciliu.

Atât Blackmore cât și Oler vor avea dreptul să își părăsească locuința pentru a merge la muncă, la cumpărături și pentru urgențe medicale. Ca un plus de pedeapsă, Blackmore a fost condamnat și la 150 de ore de muncă în serviciul comunității, iar Oler la 75 de ore.

Judecătoarea Sheri Ann Donegan a explicat indulgența pedepselor dictate prin faptul că cei doi bărbați, altminteri descriși ca buni cetățeni, sunt poligami doar din cauza credințelor lor religioase.

„A stabili o sentință proporțională este o sarcină foarte dificilă”, a explicat Donegan asistenței din sala de judecată. „Sentințele care sunt prea blânde și cele care sunt prea aspre pot submina încrederea publică în corectitudinea justiției.”

Este Poligamia un drept al omului?

Blackmore și Oler sunt membri ai Bisericii Fundamentaliste a Sfinților Ultimelor zile, o sectă ruptă din Biserica Mormonă, având sediul în localitatea Bountiful, din Columbia Britanică.

Conform documentelor prezentate în instanță, Winston Blackmore a avut cele 24 de cununii între anii 1990 și 2014, iar James Oler s-a căsătorit de cinci ori între 1993 și 2009. Potrivit preceptelor Bisericii lor, căsătoriile multiple sunt numite „celeste”.

În 2002, Biserica Fundamentalistă a Sfinților Ultimelor Zile a cunoscut o schismă, cele două facțiuni rivale fiind conduse de Blackmore și Oler. În cele din urmă, Blackmore a câștigat bătălia, iar Oler a fost excomunicat, trăind cu cele cinci neveste și 13 copii în provincia Alberta.

Sentința rostită în orășelul Cranbrook este prima condamnare pentru poligamie după mai bine de un secol. Potrivit legii canadiene, maximum de pedeapsă pentru poligamie este de cinci ani de închisoare.

Cei doi bărbați au pledat nevinovați, echipa de avocați a lui Blackmore afirmând că legea care incriminează poligamia violează drepturile religioase ale comunității din Bountiful.

Deși sesizate de poliție încă de la începutul anilor 1990 despre poligamia care guvernează mica comunitate de 1.500 de persoane din Bountiful, autoritățile din Columbia Britanică au ezitat să ia măsuri legale de teama că astfel ar viola dreptul constituțional la libertate religioasă.

În 2011, însă, Curtea Supremă a Columbiei Britanice a stabilit că legile care interzic poligamia sunt perfect constituționale și nu violează libertatea religioasă.

Biserica-mamă, a Sfinților lui Iisus Hristos ai Ultimelor Zile, sau Mormonă, având sediul în statul american Utah, din care s-a rupt secta lui Blackmore și Oler, a renunțat la poligamie încă din 1890.

Biserica Mormonă l-a acționat în judecată pe Winston Blackmore în 2014, acuzându-l că îi folosește în mod abuziv numele, provocându-i prejudicii de imagine.