Un virus nou a produs una dintre cele mai grave epidemii din istorie

Un virus nou a produs una dintre cele mai grave epidemii din istorie

COVID-19 nu este singurul virus care a avut un impact semnificativ asupra planetei în ultimii ani. Gripa aviară (H5N1), care a devastat industria avicolă și a provocat o creștere de 70% a prețului ouălor în ultimul an, nu a avut impact doar asupra speciilor domestice. Ce au descoperit cercetătorii americani că se întâmplă? 

Noile cercetări indică faptul că gripa aviară, care a ucis sute de mii de păsări sălbatice, este una dintre cele mai devastatoare epidemii de boli din istorie. Cercetătorul american Andrew Ramey a relatat că boala s-a răspândit pe cinci continente și în sute de specii, inclusiv în specii pe cale de dispariție, precum condorul californian, ceea ce o clasifică drept „panzootică” - o pandemie între animale.

Gripa aviară provoacă de obicei moartea doar în rândul păsărilor domestice, precum rațele și găinile, ucigând până la 90% din efectivul de păsări în cadrul unui focar, dar de data aceasta, este diferit. „Ceea ce vedem acum este un teritoriu neexplorat”, a declarat pentru Andrew Ramey, genetician în domeniul faunei sălbatice la U.S. Geological Survey (USGS). Biologia virusului a făcut ca acesta să atace specii sălbatice și chiar mamifere.

„Provoacă o mortalitate ridicată la o gamă foarte largă de păsări sălbatice, ceea ce nu s-a mai văzut până acum”, a comentat Wendy Puryear, virusolog molecularist la Universitatea Tufts. Acest lucru se datorează faptului că actualul virus al gripei aviare s-a adaptat pentru a răspândi boala în afara fermelor de păsări și pentru a infecta și mai multe specii în urma sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce este îngrijorătoare gripa aviară? 

Actuala epidemie de gripă aviară, care a apărut în America de Nord în iarna anului 2021, a ucis sau a obligat fermierii să sacrifice peste o jumătate de miliard de păsări din întreaga lume. Numărul de păsări sălbatice afectate de epidemie este mai greu de urmărit, deoarece guvernele nu dispun de resursele necesare pentru a testa fiecare pasăre moartă. „Nu am mai văzut niciodată acest tip de cifre într-un focar de gripă al păsărilor sălbatice”, a declarat Puryear, citat de Yahoo News.

Gripa aviară este deosebit de problematică pentru biologii care studiază populațiile de păsări mici și pe cale de dispariție, cum ar fi stârcul caspic din Michigan și condorul californian. Aproape jumătate din toate speciile de păsări la nivel global sunt în declin din cauza pierderii sau modificării habitatului, a prădătorilor și a speciilor invazive. Gripa aviară este doar un alt obstacol în calea refacerii numărului de populații.

Oamenii de știință se tem, de asemenea, de impactul potențial asupra oamenilor, deoarece virusul prezintă deja un potențial evolutiv masiv. Deși, în forma sa actuală, este puțin probabil ca H5N1 să provoace o pandemie, acesta poate suferi mutații și ar putea infecta oamenii mai târziu în timp, potrivit Vox.

Ce se face pentru a combate gripa aviară? 

Se depun mai multe eforturi pentru a urmări răspândirea gripei aviare la nivel mondial și pentru a preleva probe din regiunile în care gripa ar putea fi prezentă. La rândul său, supravegherea ar trebui să le ofere fermierilor de păsări de curte mai multe informații despre momentul în care se așteaptă ca gripa să ajungă în zonă, astfel încât să poată fi luate măsuri de biosecuritate adecvate.

Observatorii de păsări și naturaliștii pot juca, de asemenea, un rol în urmărirea răspândirii virusului. Programele științifice cetățenești precum iNaturalist au o funcție de urmărire a păsărilor moarte; informațiile sunt apoi împărtășite cu organizațiile corespunzătoare.

Totuși, cea mai mare întrebare este cum se va adapta industria avicolă la virus și la amenințările persistente în materie de biosecuritate în anii următori. Operațiunile compacte de creștere a păsărilor nu fac decât să răspândească virușii în mod necontrolat - și este probabil vina directă a cererii crescute de carne și ouă și a producției nesustenabile de păsări de curte, după cum a sugerat un expert citat în articol. „Este util să ne amintim că păsările sălbatice sunt victimele în acest caz”, a declarat Nichola Hill, ecologist specializat în boli infecțioase la Universitatea din Massachusetts Boston, citat de Vox. „Ele răspândesc HPAI, dar nu sunt sursa originală. Motto-ul meu a devenit: „Gripa aviară e nașpa, dați vina pe nuggetsii de pui”.”