Epidemia de coronavirus: Egalitatea nu este pentru căței

Epidemia de coronavirus: Egalitatea nu este pentru căței

Declarația lui Mihai Chirică, primarul Iașiului, că își face săptămânal testul de depistare a COVID-19 a stârnit polemică, în condițiile în care numeroase persoane suspecte nu au fost testate din cauza penuriei de kituri.

De asemenea, anunțul clinicii private Sanador că efectuează teste contra cost (350 lei) a provocat și ea o întreagă discuție despre egalitatea între cetățeni, mai ales în condițiile stării de urgență.

Asemenea polemici au izbucnit în mai toate țările afectate de epidemia cu coronavirus.

Dacă premierul nostru carantinat, Ludovic Orban, a ieșit deocamdată negativ, alți lideri politici au fost mai puțin norocoși: premierul canadian Justin Trudeau, prințul Albert de Monaco sau negociatorul UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier (foto), au fost găsiți pozitiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Țin să vă informez că am fost testat pozitiv. Sunt bine, moralul meu este bun. Evident, urmez toate instrucțiunile, la fel și toată echipa mea. Mesajul meu către toți cei afectați sau izolați: vom reuși cu toții, împreună!”, a declarat Barnier joi.

Franța pare să fi fost în mod deosebit „lovită” de coronavirus la nivelul clasei politice: până acum, au fost testați pozitiv secretarul de stat Brune Poirson, ministrul Culturii Franck Riester, președintele Republicanilor, Christian Jacob.

În domeniul artistic, mai multe personalități au fost găsite purtătoare ale virusului: scriitorul chilian Luis Sepulveda, actorii britanic, Idris Elba, și american, Tom Hanks.

Printre sportivii celebri, fotbaliștii francez, Blaise Matuidi, și italian, Daniele Rugani, ambii jucători la Juventus Torino, au fost găsiți pozitiv.

Din ce în ce mai multe voci, în special din domeniul medical, se fac auzite în ultimele zile pentru a denunța o inegalitate în atribuirea testelor, care favorizează personalitățile și persoanele cu bani.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de pildă, a solicitat pe 16 martie statelor care sunt focare de coronavirus să efectueze „un test pentru fiecare suspect”.

La rândul lor, tot mai mulți medici acuză inegalitățile și se plâng că ei înșiși cad victimele acestora.

Cum este de exemplu cazul lui Bernard Jomier, medic generalist și consilier municipal al Parisului. După ce Michel Barnier a anunțat că este contaminat, Jomier a reacționat apreciind (nu fără ironie) că responsabilul european „este un norocos că a fost testat. Colega mea, medic generalist, care avea sâmbătă un simptom gripal, a fost refuzată. Asemenea favoruri sunt insuportabile.”

Dacă în cazul conducătorilor politici și al altor responsabili, care se ocupă cu gestionarea crizei coronavirusului, tratamentul special este oarecum explicabil, în cazul celebrităților din alte domenii explicațiile sunt mai greu de găsit.

Este, de exemplu, cazul jucătorilor de fotbal american sau de baschet din Statele Unite: acum câteva zile, după anunțul contaminării baschetbalistului Rudy Gobert, mai mulți jucători din NBA, liga profesionistă de baschet, au fost testați.

O decizie care l-a înfuriat pe primarul New Yorkului, Bill de Blasio: „Nu ar trebui să fie testată o echipă întreagă din NBA, în timp ce există pacienții în situație critică așteptând să fie testați.”