Energia subvenţionată şi gazul "liberalizat" pun pe butuci industria românească

Patronatele din industrie, împreună cu sindicatele din domeniu, spun că slujbele a 500.000 de români sunt în pericol din cauza subvenţiilor pentru energia verde şi a preţului gazelor româneşti care este adus la nivelul celor de import.

Astăzi, sindicaliştii din metalurgie afiliaţi la CNS Cartel Alfa pichetează sediul Curţii Constituţionale, instituţia la care se află blocată iniţiativa Guvernului de a amâna până în 2018 creşterile de preţuri la energie prin acordarea de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă. Ordonanţa de guvern a fost emisă în vara anului trecut, aprobată de parlament, respinsă la promulgare de preşedinte, trimisă înapoi în Parlament, retrimisă la Preşedinţie, apoi ajunsă în atenţia Curţii Constituţionale.

Industriaşii ameninţă că pleacă "În România, preţul energiei consumate de unităţile industriale este deja cu 60 la sută mai mare decât media din Uniunea Europeană. În plus, consumatorii industriali înregistrează deja pierderi uriaşe, de zeci de milioane de euro, din cauza majorărilor din ultimii ani. De exemplu, doar Arcelor Mittal a ajuns să plătească pentru certificate verzi 15 milioane de euro în 2013, de la 360.000 de euro în 2009. Dacă se menţin costurile actuale, în termen de doar câteva luni, vom avea unităţi care se vor închide şi investitori care-şi vor reloca producţia", spune liderul sindicatului Siderurgistul Hunedoara, Petre Vaidoş Într-o scrisoare deschisă semnată de patronate şi sindicate din industrie se arată că nu este normal să neglijezi locurile de muncă a sute de mii de români pentru a favoriza un domeniu al energiei regenerabile în care lucrează doar vreo 4.000 de oameni. Cer verificarea lobby-iştilor Liderul metalurgiştilor de la Hunedoara mai spune că CNS Cartel Alfa va solicita în perioada următoare o serie de verificări privind motivele pentru care ordonanţa guvernului prin care industria românească mai era păsuită o vreme de la plata certificatelor verzi a fost blocată, "Avem informaţii conform cărora există persoane sus-puse, ori membri ai familiilor unor politicieni, care au făcut presiuni pentru ca soluţia aceasta temporară să fie blocată. Vom cere verificări şi clarificări pe această temă", adaugă Vaidoş. O altă temere a sindicaliştilor pleacă de la "aşa-zisa liberalizare a preţului gazelor naturale". Ei spun că "liberalizarea", în cazul României, nu va însemna decât facturi cu 70 la sută mai mari (după alinierea preţului gazelor româneşti la cele de import) pentru că clientul nu va avea posibilitatea să-şi aleagă furnizorul.

Sindicatele şi patronatele din industria românească spun că, la nivelul UE, se aplică deja un plan de reindustrializare a Uniunii Europene, ignorat de autorităţile din România. "Normele europene stipulează, deja, posibilitatea ca statele membre să ofere exceptări de la plata eco-taxelor cu 80 – 85 la sută, ca parte a programului de reindustrializare a Europei", se mai arată în scrisoare deschisă transmisă deja Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului.