Endometrioza – cancerul care nu ucide. Specialist român, naturalizat în Franța, despre boala care distruge vieți

Endometrioza – cancerul care nu ucide. Specialist român, naturalizat în Franța, despre boala care distruge vieți

Endometrioza, numită și cancerul care nu ucide, este o afecțiune care se întâlnește la femeile tinere și este considerată una dintre principalele cauze ale infertilității feminine.

Cele mai complicate cazuri

În acest context, dr. Horace Roman a explicat cum se prezintă cele mai dificile forme ale afecțiunii și complicațiile care pot apărea în timpul și după o intervenție chirurgicală.

„Cazurile pot fi complicate pentru că, în timpul operației, excizia endometriozei poate necesita gesturi tehnice foarte dificile. Un caz poate fi complicat și poate marca foarte mult chirurgul în situația în care există o complicație postperatorie teribilă. Aceasta chiar dacă intervenția chirurgicală în sine nu a fost cea mai complicată posibil. Iar această complicatie postoperatorie este foarte dificil de tratat.

Am avut puține situatii în care am fost în mare dificultate intraoperator. Dar am avut multe cazuri în care a fost foarte dificil după operație. Complicațiile se înlănțuiau și aveam impresia că nu o să ajungem niciodată la capătul tunelului”, a mai precizat medicul Roman.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit spuselor sale, în multe cazuri, dat fiind că se intervine pe mai multe organe, pot apărea și sechele postoperatorii.

„Bineînțeles că există sechele postoperatorii în cazul în care se scot sau se taie anumite organe. Îndepărtarea unei părți dintr-un organ poate afecta funcția organului după operație. Provocarea uriașă este să evităm înlocuirea durerilor de endometrioză, care durează câteva zile într-o lună, cu durerile postoperatorii, care sunt permanente. Pacientele care au sechele postoperatorii pot să considere că chirurgia le-a agravat și nu le-a ameliorat durerile.

Discuțiile legate de evitarea sechelelor sunt foarte complicate și depășesc cadrul acestui interviu. Chirurgul trebuie să fie conștient de riscurile de sechele după operație. De aceea trebuie să modereze gestul operator în funcție de vârsta, simptomele și riscul de complicații”, a mai relatat medicul Horace Roman.

Cea mai tânără pacientă la care a fost depistată endometrioza, cancerul care nu ucide

Potrivit spuselor medicului român, boala a început să apară la vârste din ce în ce mai fragede, iar acest lucru este îngrijorător pentru medici.

„Cea mai tânară pacienta diagnosticată a fost o fetiță de 13 ani, care avea menstruație de un an. Am operat-o în pediatrie, cu o colegă chirug pediatru, pentru că avea o malformatie uterină. (…) În momentul în care am operat fetița am observat că avea mai multe leziuni de endometrioză diseminate în abdomen, apărute în contextul malformației uterine”, a mai relatat medicul român.

Despre recidiva bolii

Chiar dacă se intervine chirugical, nu se poate spune că boala dispare complet. Oricând există riscul unei recidive. Aceasta poate fi evitată doar prin, inducerea menopauzei definitive. Iar pentru aceasta există două metode, susține medicul, administrarea unei pilule contraceptive sau mai radical, scoaterea aparatului reproducător.

„Recidiva postoperatorie se poate evita prin oprirea mestruației. Femeile care după operație iau o pilulă încontinuu reduc mult riscul de recidivă. Este prima metodă care, după părerea mea, permite evitarea unei recidive. A doua metodă ar fi scoaterea ovarelor, respectiv menopauza defintivă”, a explicat medicul.