Enciclopedia animalelor

Pentru prima data a aparut in limba romana cel mai complet ghid vizual al lumii salbatice.

Cat de multe stiti despre papagalul cu guler trandafiriu? Dar despre pisica aurie africana, crotalul cu spate de diamant, rinocerul de Sumatra, ursul negru cu ochelari sau despre viata in recifele de corali? Pentru prima data, „Teleenciclopedia” s-a transformat intr-o carte - „ghid vizual complet al lumii salbatice”, editat in limba romana de Rao.

Inegalabil ca impact vizual, acest ghid imortalizeaza frumusetea faunei, de la cel mai mare mamifer la cel mai mic nevertebrat, ilustrata in peste 600 de pagini. Enciclopedia descrie si catalogheaza stiintific regnurile, realizand profilul a peste 2.000 de specii de animale salbatice. Inedite sunt fotografiile, hartile si simbolurile care infatiseaza amploarea unor habitate, precum si informatiile despre caracteristicile morfologice si obiceiurile de viata.

Lucrarea incepe cu descrierea mamiferelor, examinand motivele majore ale evolutiei, anatomia animala, ciclurile de viata si principiile de clasificare. Studiul fiecarui habitat in parte pune in lumina modalitatile in care animalele s-au adaptat mediilor diferite, precum si amenintarile la adresa florei si faunei.

Descrierea speciilor

Partea principala a cartii, un catalog cuprinzator, abordeaza detaliat fiecare grup major si ofera profiluri complete pentru speciile individuale. De-a lungul intregii carti, tabelele ofera un rezumat al nivelurilor de clasificare pentru fiecare grupa de animale.

Descrierile speciilor in sine includ o serie de noi completari in catalogul formelor de viata animala a lumii. Printre acestea se numara clasele de maimute nou-recunoscute, o a treia specie de elefant si unele din balenele cele mai ascunse ale lumii.

Fotografii spectaculoase

Albumul insumeaza o baza de date impresionanta, datorita muncii unei echipe internationale de peste 70 de zoologi, biologi si specialisti in istorie naturala, iar informatiile sunt artistic incadrate de fotografii color, cu ipostaze spectaculoase ale animalelor.

Enciclopedia este ilustrata fie prin imagini color, fie prin desene artistice, ca urmare a colaborarii a sute de fotografi ai vietii salbatice si zoologi profesionisti. Printre imagini se numara unele premiate, precum si unele realizate in habitate rare dupa luni de cercetare.

Animale pe cale de disparitie

Statisticile sugereaza ca, in timpul realizarii cartii, este posibil ca pana la 5.000 de specii de animale sa fi disparut deja, cele mai multe nevertebrate. Sunt in mare pericol specii bine-cunoscute, cum ar fi tigrul, rinocerul negru si urangutanul. „Unele specii pot fi pastrate in captivitate. Altele vor disparea probabil pentru totdeauna”, avertizeaza coordonatorul David Burnie.

Biologii cred ca puternicul declin actual al biodiversitatii de pe Pamant - declansat de schimbarea habitatului, dar si de poluare - este o amenintare reala. Atunci cand dispar specii, verigile ecologice se rup, iar sistemul de aparare si echilibru care opereaza in natura cedeaza in cele din urma.

„In trecutul indepartat, viata si-a revenit din crize inca si mai mari, desi procesul a durat perioade de timp extrem de lungi. Acum insa nu exista niciun precedent pentru acest asalt distructiv asupra biodiversitatii din partea oamenilor”, explica David Burnie.

COPRODUCTIE

Acuratete stiintifica, in traducerea din engleza

„Munca de redactare a unei enciclopedii presupune, dincolo de un anume grad de competenta, multa rabdare si tenacitate, deorece acuratetea stiintifica - obligatorie in aceste situatii - trebuie sa fie dublata de un ochi avizat care sa faca fata numeroaselor constrangeri de ordin „tehnic”, mai cu seama in cazul unor coproductii, care iti dau o marja foarte limitata de autonomie”, spune Ilies Campeanu, redactor-sef al Editurii Rao, care recomanda enciclopedia drept o lectura de referinta pentru toate varstele.

„Frumusetea lumii salbatice, de la cel mai mare mamifer la cel mai mic nevertebrat, este redata prin documentare stiintifica la zi, imagini captivante, conceptie grafica inovatoare.”