Curtea Constituţionala a adoptat, astăzi, o decizie cu privire la interpretarea legii ANI conform căreia aleşii declaraţi definitiv incompatibili de justiţie nu mai pot ocupa timp de trei ani nici o funcţie publică, indiferent dacă este vorba despre una aleasă sau numită.
Decizia CCR vine ca urmare a unei excepţii ridicate într-un proces de către deputata PNL Steluţa Cataniciu, declarată incompatibilă de instanţă în timp ce era consilier local şi care risca acum să îşi piardă mandatul de parlamentar, informează B1TV, citată de ziare.com.
După ce CCR îşi va motiva decizia, este de aşteptat ca ANI să notifice din nou Parlamentul European şi să ceară invalidarea mandatului lui Mircea Diaconu.
Curtea a luat decizia după ce a fost sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate a legii ANI, ridicată într-un proces de Steluţa Cătăniciu, care a fost declarată, în martie 2013, în conflict de interese de către ANI. Inspectorii de integritate spun că, în timp ce ocupa funcţia de consilier local la Cluj Napoca, Steluţa Cataniciu ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor şi conflictului de interese, participând la adopotarea unei hotărâri în favoarea unei societăţi unde avea interes patrimonial. În 2012, Steluţa Cataniciu a fost aleasă deputat, iar ANI a cerut ulterior întreruperea mandatului ei.
Curtea Constituţională a decis că interdicţia de trei ani care se aplică aleşilor declaraţi incompatibili de instanţă se referă la orice funcţie publică - consilier, deputat, senator, europarlamentar - mai exact la orice funcţie publică eligibila sau numită.
Interpretarea legii ANI de către CCR i s-ar putea aplica şi lui Mircea Diaconu, ales europarlamentar. În cazul lui Diaconu, declarat incompatibil în 2012, perioada de trei ani în care nu poate ocupa funcţii publice expiră în 19 iunie 2015.
Decizia CCR ar putea fi tradivă
Radu Carp, profesor de drept constituţional, a declarat la postul B1TV că trebuie aşteptată motivarea deciziei de azi a CCR, dar că în cazul Mircea Diaconu e "tardiv". "La solicitarea ANI, Parlamentul European a răspuns că BEC ar fi trebuit să sesizeze înainte de validarea mandatelor. Probabil că decizia de azi a CCR va fi invocată din nou de către ANI, într-o nouă corespondența", a declarat acesta.
Mandatul lui Mircea Diaconu a fost validat deja de Parlamentul European în baza deciziei date de Biroul Electoral Central, iar europarlamentarul ales independent şi-a început activitatea.
Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a depus în data de 11 iunie o cerere la Curtea de Apel Bucureşti în care solicită invalidarea mandatului de europarlamentar obţinut de Mircea Diaconu la alegerile din 25 mai.