Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei și omul de afaceri Ioan Niculae află pe 19 decembrie care este decizia Înaltei Curți cu privire la dosarul Romgaz în care amândoi sunt judecați pentru fapte de corupție.
În acest caz, compania Interagro, patronul ei, Ioan Nicuale, fostul ministru PDL al Economiei, Adriean Videanu și mai mulți funcționari sunt acuzați de producerea unui prejudiciu de 60 de milioane de euro prin obținerea de către Interagro de gaze ieftine din producția internă față de populația care a primit gaze scumpe, importate din Rusia. Procesul a demarat după 10 ani de la debutul anchetei și după 3 ani de cameră preliminară (o procedură care privește aspectele de ordin procedural ale dosarului). Aceasta, deși – potrivit articolului 343 din codul de procedură penală – ”durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță”. În camera preliminară au fost excluse mai multe probe, având în vederea decizia Curții Constituționale legată de mandatele pe siguranța națională și folosirea lor în dosare penale. Cu toate acestea judecătorii au atras atenția că, deși decizia CCR spune că probele culese cu SRI pe MSN trebuie excluse până când va fi reglementată o procedură legală de contestare a acestora, informațiile cuprinse în aceste probe nu pot fi evitate.
Probele obținute de DIICOT sunt valide
Potrivit magistraților rămân valide probele obținute de Direcția de Investigare a Criminalității Organizate și Terorism pe mandate judiciare, chiar dacă procurorii au fost ajutați de SRI, dar numai cele obținute înainte de 1 februarie 2014, data intrării în vigoare a noilor coduri penale. Ioan Niculae mai are la activ alte două condamnări, una în dosarul Interagro de 5 ani de zile, iar cealaltă în dosarul mită pentru PSD unde a primit 2 ani și jumătate de detenție efectivă. Decizia Înaltei Curți în ceea ce îi privește nu este un definitivă, ea putând fi atacată cu apel.