Emotia de 80 de euro: Concertul de Anul Nou de la Viena

Emotia de 80 de euro: Concertul de Anul Nou de la Viena

Este unic in lume, fiind singurul eveniment cultural difuzat in aproape 50 de tari si cu o audienta de 50 de milioane de telespectatori.

Ajuns la cea de-a 69-a editie, spectacolul este dedicat in special creatiilor familiei Strauss. Cu toate acestea, in programul editiilor anterioare au mai fost incluse ocazional si lucrari de Mozart sau Schubert.

Cei care reusesc sa asculte concertul, din sala sau din fata televizoarelor, ajung sa-l urmareasca in fiecare an. „Nici nu mai concep alt mod de a-mi incepe noul an. Acest spectacol a devenit parte din mine”, a declarat Iustin Mateescu, profesor roman stabilit in Austria, unul dintre spectatorii din sala la editia din 2001 a concertului. „Toata emotia aceea pe care am simtit-o din momentul in care am ajuns in sala Musikverein o resimt de fiecare data cand urmaresc concertul. Pentru mine a fost o experienta unica”, a mai afirmat Mateescu.

Premiera pentru editia din 2008

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru prima data in istoria evenimentului, orchestra va concerta sub bagheta unui dirijor francez. George Pretre, unul dintre cei mai renumiti dirijori europeni, se va alatura celor doisprezece maestri care au condus din 1939 si pana acum Orchestra Filarmonicii din Viena.

Cu toate ca acest spectacol reprezinta in sine o traditie, nicio editie nu este asemanatoare cu cea anterioara. In 2007, dirijorul Zubin Mehta a intrerupt pentru cateva clipe spectacolul pentru a face o urare de bun-venit ultimelor doua tari integrate in Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria, chiar inainte de valsul „Dunarea Albastra”. De asemenea, in 2004, la doar cateva saptamani de la devastatorul tsumani din Indonezia, dirijorul Riccardo Muti a ales sa incheie concertul cu valsul „Dunarea Albastra”, in memoria victimelor, renuntand astfel la „Marsul lui Radetzky”, cel care incheia de regula evenimentul.

Insa, pe cat de celebru este acest eveniment, pe atat de dificil este sa obtii biletele de intrare in sala de spectacol. Preturile, in functie de locurile ocupate, pot varia intre 80 si 500 de euro. Cu toate acestea, cei care doresc sa participe isi rezerva cu un an inainte locurile.

Asteptarile publicului

Chiar daca muzica este elementul-cheie al evenimentului, adevarata emotie se simte de-abia la final. „Atunci cand am inceput cu totii sa aplaudam in ritmul „Marsului lui Radetzky”, iar dirijorul s-a intors spre noi sa ne acompanieze a fost punctul culminant al intregului spectacol. Am vazut de atatea ori la televizor cum toti acei oameni eleganti impartasesc aceeasi traire si aplauda impreuna, incat mi-am dorit si eu sa traiesc aceasta experienta. Emotia cuprinde intreaga sala si nu poti ramane indiferent. Este relaxare, bucurie si cel mai important a fost ca am participat cu totii la acel moment. Cred ca acesta este si motivul pentru care atata lume urmareste an de an concertul. Este cea mai optimista si mai frumoasa urare de An Nou care poate exista”, a concluzionat profesorul Iustin Mateescu.

ISTORIE

Muzica uneste continentele

> Succesul concertului a facut ca mai multe retele de televiziune din lume sa preia transmisia de la televiziunea de stat austriaca.

> Din 1959 - in Statele Unite ale Americii, prin postul de televiziune PBS.

> Din 2006 - in Ecuador si Bolivia (din America Latina), Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Swaziland, Zambia si Zimbabwe (din Africa).

LA TV

Programul de difuzare in Romania > Concertul de la Viena va fi transmis in direct de postul TVR 1 incepand cu ora 12.00 (partea I) si apoi de la ora 13.15 (partea a II-a).