Cei doi șefi de stat vor avea discuții legate de sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldovei, dar și despre parteneriatul strategic cu România. Se va aborda și problema aderării țării noastre la spațiul Schengen.
UPDATE. Președinte Franței a reconfirmat sprijinul acordat României, dar a vorbit și despre întărirea Flancului Estic al NATO și sprijinirea Ucrainei.
Declarațiile lui Emmanuel Macron
„Sunt deosebit de fericit să mă aflu alături de dumneavoastră, să mă aflu pe baza Kogălniceanu. Această deplasare intervine într-un context grav, un război ce se desfășoară foarte aproape de aici. Am putut să îi întâlnesc pe soldații francezi și vreau să exprim deplina solidaritate a Franței față de aliați. Mulțumesc României că a acceptat ca Franța să își asume rolul de lider al grupului de luptă NATO. Este un semn de încredere. Această credibilitate vine în susținerea unei țări prietene care se simte amenințată. Sunteți la înălțime. Știu că militarii care au venit în februaire se vor întoarce în munții lor. Le mulțumesc și succesorilor lor care vor veni să preia ștafeta. Suntem mândri să ne aflăm aici. Vrem să continuăm această misiune alături de dumneavoastră și armatele aliate, care să asigure securitatea României și a Flancului Estic al Europei și al NATO.
Între România și Franța este o prietenie de două secole. În fața unor crize grave România a putut să conteze pe Franța. Sunt mândru că astăzi continuăm tradiția istorică.
Lucrăm la un plan ambițios de susținerea forțelor navale comune. Întâlnirea de la Madrid va confirma această ambiție, pentru a îndepărta orice fel de amenințare din zonă. Vizita mea are un sens deosebit, avem o viziune comună politică și militară.
Dorim ca dosarul de aderare al României la Schengen să avanseze. Franța susține acest lucru. Suntem angajați în susținerea Ucrainei sub toate formele. Am condamnat hotărât țara agresoare, după cum arată nivelul fără precedent a sancțiunilor. Continuăm eforturile pentru independența energetică“, a declarat Emmanuel Macron, la finalul întâlnirii cu președinte Klaus Iohannis.
UPDATE Președintele Klaus Iohannis a declarat că discuțiile cu omologul său Francez au dovenit încă odată apropierea dintre cele două țări.
Declarațiile lui Klaus Iohannis
„Vizita dumneavoastră și consultării substanțiale sunt o dovadă a relațiilor bilaterale de parteriat atrategic între țările nostre. Bine ai venit, dragă Emmanuel!. Înclusiv pe fondul războiului din Ucraina, cooperarea noastră pe linie de securitate a cuprins o intensificare deosebită și bine venită. Vă mulțumesc pentru prezenta militarilor francezi în România și asumarea rolului de lider al grupului de luptă NATO a cărui operaționalitate este o priritate de prim rag.
Un loc aparte l-au avut discuțiile despre pregătirea summit-ului de la Madrid, unde se vor lua decizii esențiale pentru viitor și securitate. Am discutat despre necesitatea posturii de apărare pe Flancul Estic, susținerea partenerilor alianței, dar și depsre perspectivele de aderare Suediei și Finlandei la NATO.
Am discutat despre deterioararea situației umanitare din Ucrainei și despre măsurile pentru refugiați și sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei. O altă temă a fost asigurarea securității alimentare la nivel global, din cauza blocadei porturilor de arata rusă care împiedică cerealele să ajungă în statele lumii. România depune eforturi pentru oferirea de rute pentru cereale prin portul Constanța și de la Dunără. Autoritățile caută soluții pentru a face acest tranzit eficient cu sprijinul partenerilor externi.
Am confirmat sprijinul substanțial pe care îl acordăm Republicii Moldova. Mă bucur că președintele Macron va ajunge astăzi la Chișinău. Am discutat cum putem ajuta Republica Moldova să facă față provocărilor generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Am abordat și tema securității energetice, războiului și dependența de aceste resurse. România este pregătită să își asume un rol activ și va depune toate efoturile pentru a asigura rezilința sectorului energictic pe termen lung.
Am explicat așteptarea legitimă cu privire la aderare Schengen care va contribui la securitatea frontierelor. Vom putea conta pe Franța pentru deblocarea procesului.
Am reafirmat sprijinul nostru pentru acordarea statuluilui de candidat la aderarea la Uniuninea Europeană a Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova. Am reafirmat sprijinul privind negocierile cu Albania și Macedonia de Nord.
Vreau să-i mulțumesc președintelui Franței pentru vizită și cadrul deschis în care am discutat“, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Update - Președintele României l-a primit pe liderul Franței, Emmanuel Macron la baza Mihail Kogălniceanu. Primirea a fost una călduroasă, iar cei doi șefi de stat au avut și o scurtă conversație. Emmanuel Macron a salutat Garda de Onoare în limba română. După primirea oficială a început întâlnirea dintre cei doi șefi de stat, după care vor uma și declarații de presă.
Știrea inițială
Preşedintele României, Klaus Iohannis și cel al Franței, Emmanuel Macron, se întânesc miecuri, 15 iunie, la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu“ din judeţul Constanţa.
Cei doi şefi de stat au programate discuții tete-a-tete şi convorbiri oficiale, precum şi o întâlnire cu militarii dislocaţi în Baza de la Kogălniceanu. Ulterior, cei doi șefi de stat vor face declarații oficiale.
Președintele Franței a ajuns în România marţi seara, fiind întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Emmanuel Macron s-a întâlnit cu militarii francezi de la baza mililară și a luat masa cu ei.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, vizita preşedintelui Franţei are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional. La acestea se adaugă şi decizia recentă a Franţei de a fi naţiune-cadru pentru Grupul de luptă NATO din ţara noastră şi de a participa cu trupe la acesta, scrie Agerpres.
Discuții despre Schengen
Cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018. Aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuţiilor, menţionează Administraţia Prezidenţială.
Conform sursei citate, o atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.
Sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova
Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina Cei doi şefi de stat vor discuta şi despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la iniţiativa României, Franţei şi Germaniei în luna aprilie, mai arată Administraţia Prezidenţială.
Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.