Într-o analiză asupra situației României după discursul ținut miercuri de președintele francez, Emmanuel Macron, la Sorbona pe tema viitoruui Uniunii Europene, publicația Deutsche Welle face o dezvăluire halucinantă. În timpul recentei sale vizite în țara noastră, liderul francez a fost cenzurat de către reprezentanții Palatului Cotroceni. Mai exact din comunicatul de presă de după discursul comun al celor doi președinți, lipsește o afirmație foarte importantă a lui Macron referitoarea la problema românilor care pleacă să muncească în Occident.
“Emmanuel Macron spunea la București, în declarația de presă comună cu președintele Iohannis, că detașarea lucrătorilor are efecte negative și în România, căci - explica el – ‘problema lucrătorilor detașați stă astăzi în faptul că (…) duce la angajarea în Franța a unor cetățeni din alte țări ale Uniuii și cu deosebire din țări cu costuri scazute, (…) răpind, în cazul de față, talentele României și provocând o concurență neloială’. Pasajul subliniat a fost eliminat din traducerea în limba română oferită de serviciul de presă al Palatului Cotroceni, dar el a fost rostit și reținut în transcrierea Ambasadei Franței la București. Ne-am fi așteptat să se fi întâmplat exact invers, căci pasajul sună destul de ipocrit”, scriu cei de la Deutsche Welle.
Tot ei explică și importanța și partea de adevăr rostită de președintele francez: “Cu toată prefăcătoria sa, președintele Macron are partea sa de dreptate, căci de când lucrătorii români pot obține angajamente lungi în Occident, nu mai găsești în România niciun zidar, faianțar, instalator, iar prețurile au crescut enorm. Prin urmare România are și ea de pierdut într-un anumit sens, iar în aceeași logică să ne gândim că armata română cu angajamentele sale în NATO nu va mai face față sarcinilor în cazul în care bărbații tineri cu vocație militară vor avea atâtea variante la dispoziție”.
Publicația germană critică și starea de așteptare și lispa de acțiuni reformiste ale autorităților române: “Revenind la problema de ordin general, integrarea aceasta pe anumite segmente care se oferă astăzi României riscă de fapt să producă noi vulnerabilități. Ar fi cu siguranță mai profitabil pentru România ca, în loc să viseze bovaric la aspirarea ei în ”nucleul dur”, să adopte cu hotărâre politici de creștere economică sustenabilă. Iar integrarea europeană va veni de la sine”