Evenimentul Zilei > International > Emmanuel Macron cedează sub presiunea protestelor. Ce relaxări se anunță în Franța. „Nu va fi nicio piedică”
Emmanuel Macron cedează sub presiunea protestelor. Ce relaxări se anunță în Franța. „Nu va fi nicio piedică”

Emmanuel Macron cedează sub presiunea protestelor. Ce relaxări se anunță în Franța. „Nu va fi nicio piedică”

Autoritățile din Franța cedează sub presiunea protestatarilor care se împotrivesc regulii de solicitare a permisului sanitar pentru accesul în diverse localuri sau mijloace de transport, precum trenurile interne. Ministrul Sănătății din Franța, Olivier Véran, a oferit un interviu pentru Le Parisien, care ar urma să fie publicat duminică, 8 august, și în care a vorbit despre noile relaxări.

Ministrul Sănătății, Olivier Véran, a făcut o serie de declarații pentru ziarul Le Parisien, în care vorbește despre noile compromisuri pe care le face Parlamentul din Franța, sub presiunea protestelor. Acesta urmează să fie publicate duminică, 8 august. Este al patrulea weekend de proteste în Franța, în care cetățenii își exprimă nemulțumirea față de prezentarea permisului sanitar pentru accesul în diverse localuri și mijloace de transport.

Autoritățile din Franța cedează. Ce relaxări se anunță

Permisul sanitar, care se referă la prezentarea unui certificat de vaccinare, care să ateste imunizarea persoanei împotriva COVID-19, a unui test negativ COVID-19 sau a unei dovezi de trecere recentă prin boală, reprezintă, practic, un cod QR, care este deja solicitat la activitățile culturale din Franța, de la sfârșitul lunii iulie.

Cu doar o zi înainte de intrarea în vigoare a regulii care stabilește interzicerea accesului în baruri, respectiv în mijloace de transport comune, fără prezentarea unui permis sanitar, ministrul Sănătății din Franța a anunțat că „testarea negativă va fi valabilă 72 de ore, nu doar 48 de ore, pentru cei nevaccinaţi”.

De asemenea, oficialul a anunțat și posibilitatea de a efectua auto-teste sub supravegherea unui medic, precum și a testelor antigen sau PCR. Termenul de valabilitate a fost prelungit la 72 de ore, în loc de 48.

Nu va mai fi nevoie de permis sanitar la vizita la medic

De asemenea, ministrul Sănătății francez a mai transmis că, în cadrul vizitei la medicul generalist, nu se va mai solicita prezentarea unui permis sanitar. Acesta va fi necesar, însă, „în spitale, dar nu va constituit în niciun caz o piedică în calea accesului la îngrijiri medicale utile şi urgente”, a spus ministrul Olivier Véran, notează AFP, citată de știripesurse.ro.

Sub presiunea protestelor, Parlamentul din Franța a anunțat și renunțarea la prezentarea unui permis sanitar la centrele comerciale. Amintim că este al patrulea weekend de proteste în Franța. 237.000 de protestatari care au ieșit în stradă, susținând că noile reguli stabilite de Emmanuel Macron aduc atingere libertății cetățenilor. Protestatarii au organizat mitinguri în mai multe orașe din Franța, printre care se numără și Paris, Lille (nord) și Toulon (coasta Mediteranei).

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: