Emisiile de CO2 ar putea lăsa România fără ciment

Industria de ciment din România ar putea dispărea dacă vor trebui achiziţionate prin licitaţie certificatele de emisii de dioxid de carbon, întrucât producătorii vor fi obligaţi să-şi relocheze activitatea în alte state, care nu au cotă obligatorie de poluare, precum China şi India, avertizează conducerea companiei Carpatcement Holding.

Dipariţia industriei de ciment ar lăsa şomeri peste 20.000 de oameni, dintre care 15.000 în sectoare adiacente industriei de profil. „Provocarea va apărea în 2013-2020, când se pune problema ca toată lumea să liciteze (pentru achiziţia de certificate de emisii - n.r.)“, a declarat vineri directorul general al Carpatcement Holding, Mihai Rohan, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, România va trebui să cheltuiască astfel circa 1,5 miliarde de euro pentru importuri de ciment pentru construcţii, în timp ce bugetul de stat va fi văduvit de circa 400 milioane de euro reprezentând taxe şi impozite. „Dacă va trebui să licităm, tona de dioxid de carbon va ajunge la 20-30 de euro. Trei studii la nivel european au arătat că, dacă se cumpără toate certificatele, industria de ciment din UE trebuie relocată“, a adăugat Rohan. Pe piaţa de ciment din România se mai găsesc şi producătorii Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia).