Într-un proces electoral, șeful de campanie, omul din spatele candidatului, joacă un rol foarte important. El supraveghează activitatea echipei de campanie, organizează agenda candidatului, ia decizii, rezolvă crizele neprevăzute, coordonează finanțele etc. Începând din 12 octombrie, ziua în care se dă startul în campania prezidențială, personajele care și-au propus să conducă România în următorii cinci ani se vor lăsa pe mâinile acestor eminențe cenușii, sperând că vor reuși să-i transforme în învingători.
Kelemen Hunor a ales să candideze deoarece pentru UDMR este o chestiune de onoare să aibă un candidat la alegerile prezidențiale. După europarlamentarele de la începutul verii, când UDMR a intrat în Parlamentul European mulțumită votrurilor date de românii din Regat, Kelemen Hunor și-a adaptat strategia politică. El a hotărât să se adreseze și românilor drept care și-a adaptat mesajul pentru aceștia: „Încercați și cu un maghiar!“
Campania electorală lui Kelemen Hunor este condusă de Porcsalmi Bálint, un consultant politic care se laudă că a condus campanii în Mongolia și Somalia, fiind specializat în planificare strategică și managementul campaniilor pentru personalități publice și organizații. El a fost implicat în mai toate alegerile din ultimii 17 ani și, cu toate că UDMR nu a rupt gura târgului cu rezultatele obținute, se laudă cu o carte de vizită impresionantă. Din poziția de consultant politic a participat la procese electorale și acțiuni politice în Bulgaria, Slovacia, Croația, Lituania, Moldova, Bosnia și Herțegovina dar și la ultimele alegeri prezidențiale din Ucraina și alegerile locale din Viena.
Rămâne să vedem dacă va fi suficient de convingător și persuasiv ca să-i determine pe români să încerce un maghiar.
Ramona Bruynseels are încredere doar în soț
Pentru Ramona Bruynseels, desemnarea unei persoane care să se ocupe de campania sa a fost o problemă de încredere. Din punctul ei de vedere, o asemenea poziție trebuie ocupată de o persoană pe care se poate baza în totalitate. Drept urmare a apelat la cineva din familie, la propriul soț, Dominic Bruynseels:
„În echipa unui candidat lucrează tot felul de persoane și este foarte important ca șeful de campanie să fie cineva de încredere. Nu am experiență politică și de aceea am apelat la soțul meu, omul pe care mă bazez cel mai mult. Chiar dacă nu a mai activat în politică cred că, mulțumită experienței sale în lucrul cu oamenii și în organizarea afacerilor, va face ca lucrurile să funcționeze foarte bine.“
Dominic Bruynseels a părăsit poziția de președinte a First Bank, fostă Piraeus Bank România, după mai puțin de un an de mandat. În decizia sa a cântărit și faptul că soția sa, Ramona Bruynseels, a ales să candideze la preşedinţia România.
.