Primul ministru Emil Boc, însoţit de Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a vizitat astăzi capitala Daciei antice, Sarmizegetusa Regia. Vizita vine la doar câteva săptămâni după ce Consiliul Judeţean Hunedoara, instituţia căreia Guvernul se gândise la un moment dat să-i încredinţeze administrarea celor şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, a amenajat la Regia o parcare, fără aprobări şi fără supraveghere arheologică.
La finalul vizitei, Emil Boc a arătat că, în opinia sa, singura soluţie pentru cetăţile dacice ar fi crearea unei forme speciale de administrare, asemănătoare cu soluţia aplicată în cazul Rezervaţiei Delta Dunării. În plus, premierul spune că valorificarea cetăţilor poate fi făcut mult mai uşor, cu bani europeni.
Program de modernizare cu bani europeni
"Adunăm informaţiile necesare pentru a merge în Guvern şi a pregăti un plan global care să vizeze restaurarea şi valorificarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Propunerea noastră este de a le include într-un program de modernizare pe bani europeni. Pentru asta trebuie rezolvată problema proprietăţilor, pentru că ştiţi că aici ba este Romsilva, ba sunt proprietăţi particularte partioculare, ba e şi Consiliul Judeţean cu drumul. Propunerea venită de la prefectul de Hunedoara (Atilla Dezsi –n.r.), fie să constituim o administraţie specială a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, după modelul Rezervaţiei Delta Dunării şi care să reglementeze regimul proprietăţii, după care să Guvernul să apeleze la bani europeni în vederea valorificării potenţialului arheologic pe care îl avem aici, fie un parteneriat cu CJ Hunedoara”, a declarat Emil Boc. Premierul a mai spus că, văzând însă ceea ce au făcut cu drumul, „nu prea am multă încredere în ceea ce ar trebui să însemne un asemenea parteneriat pentru că ei ar trebui să fie primii gardieni care să protejeze aceste valori extraordinare, dar, din nefericire, eu n-am observat o asemenea atenţie specială din partea Consiliului Judeţean, dar avem toată disponibilitatea să colaborăm pentru a rezolva măcar problema drumului de acces care este, mai în glumă mai în serios, mai prost decât cel pe care îl aveau dacii cu 2000 de ani în urmă".
Emil Boc a mai adăugat că peste două săptămâni se vor stabili sumele necesare pentru finanţarea activităţilor de cercetare de la Sarmizegetusa Regia, conform unui plan pe patru ani întocmit de Ministerul Culturii, iar peste aproximativ o lună se va găsi şi soluţia juridică pentru descâlcirea hăţişului legislativ care ţine prizonier complexul de cetăţi dacice, unic în lume.
Consiliul Judeţean, pârât la Parchet
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anunţat astăzi că instituţia pe care o reprezintă a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, pentru că, prin amenajarea parcării de la Poarta de Vest a cetăţii, s-a comis infracţiunea de distrugere de monument, aria în cauză fiind cunoscută ca o zonă locuită în antichitate, aflată acum în zona 1 de protecţie a întregului ansamblu al capitalei dacice. "Noi am depus plângerea cu autor necunoscut, pentru că instituţiile abilitate trebuie să stabilească cine anume se face vinovat pentru încălcarea legii patrimoniului naţional". Kelemen Hunor a mai adăugat că în septembrie sau octombrie se va găsi o soluţie juridică pentru situaţia cetăţilor dacice, astfel încât, mai apoi, să se poată realiza un proiect unitar de gestionare şi valorificare a obiectivului aflat în patrimoniul UNESCO.