Fostul premier al României, Emil Boc a declarat că situația politică din România este una complicată și că este aproape imposibil să fie organizate alegerile anticipate, care ar putea scoate țara din criza politică în care se afundă, cu fiecare zi
Primarul Clujului a spus că PSD pățește acum ce a făcut chiar el în 2009. ”Atunci el a ieșit de la guvernare în speranța că își va maximiza șansele să câștige alegerile prezidențiale. Același scenariu se repetă și acum dar cu alți actori. PSD rămâne singur la guvernare, îl părăsesc aliații, în vederea maximizării șanselor pentru următoarelor trei runde de alegeri, prezidențiale, locale și parlamentare (n.n. se referă la ALDE). Din punct de vedere constituțional lucrurile stau în felul următor: dacă se va depune o moțiune de cenzură, anunțată deja de opoziție, sunt șanse mari ca moțiunea să treacă și guvernul Dăncilă să fie demis prin moțiune de cenzură. A fi demis nu înseamnă că pleacă imediat de la palatul Victoria. Rămâne ca un guvern demisionar care nu mai poate emite ordonanțe de urgență, nu mai poate propune proiecte de lege, este doar un guvern care doar administrează problemele țării, fără a putea propune politici publice majore”, a declarat primarul Boc.
Fostul premier este sceptic că partidele din Parlamentul României vor putea forma un guvern, din cauza intereselor divergente pe care le au. ”Guvernul Dăncilă va guverna. Până când? Până când se formează un nou guvern. Și aici este de văzut, dacă se va reuși să se formeze un nou guvern de către cine și cum. Dacă se formează un nou Guvern, și cu ce majoritate în Parlament. Deocamdată este o majoritate să demită guvernul, dar nu știu dacă este o majoritate pentru formarea unui nou Guvern, pentru că în Parlament, lucrurile sunt divergente, USR sub nicio formă nu vrea să intre la guvernare înainte de alegeri, ALDE și cu Pro România tocmai au ieșit de la guvernare, PNL nu are majoritatea să poată forma un nou guvern. Lucrurile nu sunt foarte simple pe acest palier și pare previzibil un scenariu, și anume că cel puțin până la alegerile prezidențiale, vom avea un guvern demisionar care nu va putea lua decizii majore”.
Alegerile parlamentare anticipate, idee vehiculată în unele cercuri politice, vor putea avea loc cel mai devreme, în ziua alegerilor locale. ”Se vehiculează teza alegerilor anticipate. Constituțional trebuie să uităm de alegeri anticipate pentru că nu poate fi dizolvat Parlamentul în ultimele șase luni de mandat a președintelui României. După alegerile prezidențiale se intră în altă logică. Dacă se reușește formarea unui alt guvern atunci putem discuta teoretic, dar repet, teoretic, de o ipoteză de organizarea a alegerilor Parlamentare deodată cu cele locale. Pentru asta îți trebuie doi premieri kamikaze, care să joace rolul de iepurași. Să meargă în Parlament să ceară votul și doar după respingerea a acestor două tentative de formare a guvernului, în termen de 60 de zile, președintele poate dizolva Parlamentul. Dar pentru asta parlamentarii trebuie să voteze să își scurteze mandatul, ori nu prea am văzut la parlamentarii noștri dorința de a-și scurta mandatul doar de dragul interesului național”, a mai spus Boc.