Emil Boc a fost în judecată. ”Să respecte legea”

Cu o săptămână înainte de campania electorală, primarul Clujului și unul dintre exponenții de prim rang ai Partidului Național Liberal, Emil Boc a primit o lovitură cruntă. Și nu de la oricine, ci chiar de la principala asociație a jurnaliștilor clujeni, Asociația Profesioniștilor din Presă, care numără 53 de jurnaliști.

APPC a deschis un proces prin care Emil Boc să fie obligat să respecte Legea Informațiilor Publice, celebra Lege 544/2001. Jurnaliștii susțin că această lege îl obligă pe primar să organizeze, lunar, o conferință de presă în cadrul căreia să răspundă la întrebările adresate de mass media în legătură cu problemele orașului.

De mai mulți ani, Emil Boc nu mai suportă să fie întrebat de jurnaliști despre problemele orașului și refuză să mai participe la emisiuni de radio sau televiziune unde sunt permise întrebări directe, adresate de clujeni.

Demersul APPC survine în contextul în care cea mai recentă conferință de presă a fost susținută de Emil Boc, în data de 11 decembrie 2017.

”Menționăm că APPC a încercat o rezolvare amiabilă a acestei situații, prin transmiterea a două notificări către primărie, prin care s-a solicitat aceeași intrare în legalitate. Prima dintre ele a fost făcută încă din 2017, în data de 31 ianuarie, în vreme ce a doua a fost trimisă anul acesta în 15 aprilie. Notificările au rămas fără efect. APPC consideră că utilizarea noilor mijloace de comunicare este binevenită, dar aceasta este o măsură complementară și nu suplinește necesitatea comunicării nemijlocite cu reprezentanții presei. Conferințele de presă presupun, prin natura lor, și întrebări spontane, legate de chestiuni care pot sau nu să convină organizatorilor, de aceea le considerăm cea mai eficientă modalitate prin care se poate realiza un dialog între administrație și presă, ca reprezentantă a intereselor legitime ale opiniei publice. Emisiunile radio sau TV (unde nu există o pluralitate media), comunicatele, mesajele pe rețelele sociale, newsletterele, briefingurile de la evenimente punctuale sau publicația „Jurnalul Municipal” nu pot substitui o conferință de presă, deoarece ele nu asigură transparența necesară, fiind instrumente unidirecționale, prin care se promovează aproape exclusiv „realizările” primăriei. Considerăm că toți ziariștii clujeni interesați trebuie să aibă posibilitatea să obțină informații de la primărie în mod direct, într-un cadru oficial, iar acesta este conferința de presă organizată în mod regulat”, se arată în acțiunea de chemare în judecată.

Jurnaliștii clujeni mai susțin că Legea 544/2001 îl obligă  pe primarul Emil Boc și Primăria Cluj Napoca să organizeze, de regulă, lunar, conferințe de presă. Articolul 41 din Legea 544/2001 prevede că: ”(1) Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public. (2) În cadrul conferinţelor de presă autorităţile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informaţii de interes public. (subl. n)”.