Embargoul din Cuba a rămas o problemă și pentru Biden

Embargoul din Cuba a rămas o problemă și pentru Biden Putin caută soldați în Cuba. Rețeaua, descoperită de Havana / Sursa: Arhiva EVZ

Pentru al 29-lea an, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a votat miercuri condamnarea embargoului american din epoca Războiului Rece asupra Cubei, mulți diplomați îndemnând administrația Biden să reia reconcilierea susținută de fostul președinte Donald Trump.

În ceea ce a fost văzut ca un test de turnură al disponibilității președintelui Biden, de a inversa rapid poziția dură a predecesorului său față de Cuba, Statele Unite s-au opus rezoluției. În ultimul an al administrației Obama, când Biden era vicepreședinte, Statele Unite s-au abținut pentru prima dată în privința rezoluției.

Rezoluția care denunță embargoul de șase decenii este doar simbolică, neavând un efect practic. Însă votul, desfășurat din 1992, echivalează cu o tradiție pentru criticii politicii americane de a-și arăta furia și de a-și exprima solidaritatea față de Cuba.

Ministrul de externe Bruno Rodríguez din Cuba, care a participat la votul Adunării Generale, a declarat că SUA, sub administrația Trump, au folosit pandemia „ca un aliat” în represiunea sa asupra țării, pe care a numit-o „o lovitură vicleană”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Antonio Rodrigue, ambasadorul din Haiti, reprezentând un bloc de țări din Caraibe, a declarat adunării că încetarea embargoului „va îmbunătăți perspectivele de pace, cooperare și dezvoltare în regiune”.

Ambasadorul rus, Vasily A. Nebenzia, a folosit forumul pentru a critica  presiunea economică exercitată de Statele Unite, denunțând „războiul sancțiunilor pe care Washingtonul l-a declanșat”.

Respingând criticile înainte de vot, Rodney Hunter, coordonatorul politic al Misiunii Statelor Unite la Organizația Națiunilor Unite, le-a spus altor delegați că țara sa sprijină poporul cubanez, în ciuda restricțiilor comerciale.

Politica dură a lui Trump

Votul anterior al Adunării Generale, din noiembrie 2019, a fost de 187 la 3, Statelor Unite alăturându-se Israelul și Brazilia pentru votul negativ. Votul desfășurat în actuala sesiune a adunării, care a început în septembrie 2020, a fost amânat din cauza pandemiei. Votul final a fost de 184 contra 2, Statele Unite și Israelul fiind singurele care s-au opus.

Statele Unite au votat întotdeauna împotriva rezoluției, până în 2016 când s-au abținut pentru a susține demersul administrației Obama de a reconstrui relațiile dintre SUA și Cuba. Donald Trump a încercat să inverseze această direcție, iar Statele Unite au reluat votul împotriva rezoluției în timpul mandatului său. Trump a adăugat și alte sancțiuni asupra Cubei, readucând țara pe lista sponsorilor terorismului, a Departamentului de Stat.

Abordarea lui Trump față de conducerea Cubei a dus la o serie de restricții privind turismul, vizele, remitențele, investițiile și comerțul, agravând economia țării, care avea deja probleme. Pandemia a agravat și mai mult economia, însă Cuba a încercat să combată virusul, în mare parte pe cont propriu, având unele măsuri de succes. Autoritățile de sănătate cubaneze au declarat că vaccinul Abdala a demonstrat o rată ridicată de succes, în combaterea coronavirusului.

Deși încetarea completă a embargoului pare puțin probabilă, se așteaptă ca președintele Biden să se îndepărteze de poziția lui Trump față de Cuba, a spus Times.