Evenimentul Zilei > EVZ Special > Elon Musk versus Jeff Bezos. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Elon Musk versus Jeff Bezos. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Elon Musk versus Jeff Bezos. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Cu toate că totul pare o comedie, sau un scenariu care nu a fost bine regizat, te complaci in atmosfera călduţă, de weekend. Toată lumea pare că aşteaptă ceva! Sâmbătă nu rata ocaziile din cauza încăpăţănării sau a prudenţei caracteristice zodiei. Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar nu te implica total.

29,30 mai

Elon Musk versus Jeff Bezos. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pe 29 mai s-au născut John F. Kennedy, Bob Hope, T.H. White, Isaac Albeniz, Latoya Jackson, Iannis Xenakis, Şerban Rădulescu-Zoner, Ionel Fernic, Anişoara Odeanu. Pe 30 mai s-au născut Petru cel Mare, Mihail Bakunin, Peter Carl Faberge, Howard Hawks, Aleksei Leonov,  Keir Dullea, Marie Fredriksson, Constantin Gogu, Doina Cornea, Mihai Botez.

În calendarul creştin-ortodox, fix, pe 29 mai, sunt Sfinţii: Teodosia, Olivian şi Alexandru, iar pe 30 mai sunt Sfinţii Isaachie, Varlaam şi Natalie. Nimic în ”Kalendar”.

 

 

SpaceX a câștigat licitația 

 

La jumătatea lunii aprilie, NASA a semnat cu SpaceX un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru finalizarea dezvoltarii vehiculului său Starship (in fotografia de titlu) și pentru a duce două misiuni cu acesta pe suprafața lunară. Programul NASA se numește ”Artemis”. Dacă totul merge conform planului, a doua dintre aceste misiuni va pune doi astronauți lângă polul lunar sud, undeva, în anul 2025, fiind prima aterizare lunară cu echipaj de la Apollo 17 în anul 1972.

 

SpaceX, firma lui Elon Musk, a învins doi concurenți importanți pentru contractul de aterizare lunară – Dynetics și „Echipa Națională”, care este condusă de Blue Origin, o companie de zboruri spațiale deținută de miliardarul Jeff Bezos. Cele două grupuri nu au acceptat decizia NASA și au depus proteste la US Government Accountability Office (GAO) la sfârșitul lunii aprilie, invocând defecte în procesul de atribuire a licitației. NASA a blocat cele 2,9 miliarde de dolari până când GAO finalizează investigația, care se va încheia până la începutul lunii august.

 

Obiecția principală a fost faptul că NASA a selectat o singură companie, după ce agenția spațială a spus că intenționează să aleagă cel puțin două în această etapă pentru a menține concurența și redundanța. Și trecerea unei luni nu pare să fi atenuat această obiecție, pentru că Blue Origin a difuzat-o din nou, într-un mod foarte public, ieri, joi, 27 mai.

„Programul Human Landing System din Artemis are nevoie de concurență, nu de întârziere, de la început. Echipa națională are o arhitectură deschisă, experiență profundă, investiții masive autofinanțate și un design sigur, cu risc redus. pentru a reveni pe Lună.” A declarat Jeff Bezos.

 

Rivalitatea spațială a miliardarilor continuă

Există mai multe lucruri delicate, sensibile, în această afacere. De exemplu, implică cei mai bogați oameni de pe planetă – Bezos și Musk – care s-au confruntat deseori prin realizările și capacitățile companiilor lor.

 

În noiembrie 2015, de exemplu, primul etaj al vehiculului suborbital reutilizabil New Shepard  de la Blue Origin a aterizat cu succes în timpul unui test de zbor – lucru pe care SpaceX l-a realizat, cu Falcon 9 o lună mai târziu, în decembrie 2015.

 

Musk l-a felicitat pe Bezos la acea vreme, dar a fost malițios, subliniind că aterizarea primului etaj a unui rachete orbitale este o sarcină mult mai provocatoare. Bezos a râs, spunând că Falcon 9 nu va ajunge niciodată pe orbită și că New Shepard s-ar putea confrunta cu un mediu de reintrare mai dificil.

 

În aprilie 2019, Elon Musk l-a numit pe Bezos ”plagiator” după ce Amazon a dezvăluit că intenționează să pună pe orbită o constelație de mii de sateliți de internet. SpaceX are în derulare punerea pe orbită a 5.508 sateliți de telecomunicație, o afacere numită Starlink, și a lansat prima navă spațială pentru punerea pe oribită a sateliților în februarie 2018. Compania a ridicat pe orbită până la 1.600 de sateliți Starlink și continuă, ba, se pare că există, în plus, mai mulți clienți foarte bogați. Chinezi.

 

Apoi, în mai 2019, șeful SpaceX a făcut mișto de Bezos pentru noul lander lunar al Blue Origin, un vehicul robot numit Blue Moon. Musk a postat pe Twitter o fotografie modificată a landerului, devenit  „Blue Balls” și a scris „Oh, nu mai mă tachina atâta, Jeff”, cu un emoji cu față plictisitoare.

 

Kenneth Chang, de la New York Times, a dat vestea protestului Echipei Naționale din 26 aprilie a acestui an. Chang și-a scris pe Twitter povestea, în acea zi, iar Elon Musk a răspuns rapid cu un tweet, care se potrivea cu tonul folosit la „Blue Balls”: „Nu pot să-l ridic (pe orbită) LOL”.

Aceasta este o referință aparentă la racheta orbitală New Glenn a Blue Origin, care încă nu și-a făcut debutul în zborul spațial. Lăsând la o parte umorul ingineresc și cam vulgar al lui Elon Musk, este evident că în afaceri nu există prieteni.

 

Recentul contract Artemis nu a marcat prima dată când SpaceX a învins Blue Origin. În august 2020, Departamentul Apărării a ales SpaceX și United Launch Alliance (ULA) pentru lansarea sateliților spioni. Știați că există Agenția de Spionaj Spațial al SUA? Cu lozinca: ”Credem doar în Dumnezeu, pe toți ceilalți îi monitorizăm!” Nu, nu este din ”Space Force”, este real!  Cei doi câștigători ai licitației DOD vor folosi rachetele Falcon 9 și Falcon Heavy ale SpaceX și noul Vulcan Centaur al ULA.

Totuși și Blue Origin va fi prezentă la împărțirea banilor; compania produce motoarele BE-4 care vor echipa primul etaj al lui Vulcan Centaur.

 

Senatorii se implică

NASA, la rândul său, nu a dorit să reducă lista de participanți în această etapă. Oficialii agenției au subliniat că aceasta a fost în, în esență, singura lor opțiune, de a a alege SpaceX,  deoarece Congresul nu a alocat suficienți bani pentru a se putea distribui între două proiecte diferite de lander lunar.

Această situație s-ar putea schimba. Senatoarea Maria Cantwell (D-Wash.), care prezidează Comitetul Senatului pentru Comerț, Știință și Transporturi, a adăugat recent un amendament la deja extinsul Endless Frontier Act care solicită ca NASA să obțină încă 10 miliarde de dolari pentru sistemul Artemis.

Amendamentul invocă necesitatea concurenței, ca necesară și de bază. Dar faptul că Cantwell reprezintă statul lui Blue Origin – compania are sediul în zona Seattle – a ridicat atât sprâncenele, cât și obiecțiile.

De exemplu, senatorul Bernie Sanders (I-Vermont) – un critic frecvent al lui Bezos și al miliardarilor în general – a înaintat rapid Congresului un alt amendament la Endless Frontier Act, cu următorul scop declarat: „Pentru a-l priva pe Jeff Bezos de mai multe miliarde de dolari. Are destule!”

 

Nu este clar în acest moment dacă toată această telenovelă – șmecheria, protestele depuse de Dynetics și Echipa Națională și modificările regulilor duelului – vor schimba de fapt peisajul de finanțare Artemis. Și va trebui să așteptăm un timp pentru a afla.

Ancheta GAO se limitează doar până la 4 august, la urma urmei. Senatul va adopta sigur Endless Frontier Act, un proiect de lege de 195 miliarde de dolari care vizează creșterea competitivității tehnologice americane. Însă, așa cum a sublinitat Eric Berger, de la Ars Technica, proiectul de lege trebuie să-și facă loc prin Camera Reprezentanților SUA, care ar putea elimina unele dintre amendamentele sale. Dar, este sigur că îl va aproba, cu toate că Statele nu sunt în cea mai bună situație economică, ba din contră. SUA nu poate renunța la poziția de lider tehnologic. Iar, după cum se știe, orice realizare spațială are o utilizare militară.

Efectul asupra dezvoltării Starship este greu de evaluat, de asemenea. SpaceX ar dori cu siguranță să pună mâna pe banii Artemis, dar compania construiește și testează vehiculul pentru spațiu profund de ultimă generație, cu finanțare internă, de ani de zile. Iar proiectul a marcat recent o etapă imensă – prima aterizare reușită după un test de zbor la mare altitudine, pe care prototipul SN15 Starship l-a realizat pe 5 mai, după o serie neagră de eșecuri.

Starship este o prioritate imensă pentru Elon Musk, care a afirmat în repetate rânduri că a fondat SpaceX în anul 2002 în primul rând pentru a ajuta omenirea să devină o specie cosmică, prin colonizarea altor planete. Marte, în primul rând. El crede că racheta Starship reutilizabilă poate transforma această viziune în realitate. Ceea ce nu are Elon Musk este timpul. Dacă ratează fereastra istorică de lansare către Marte, din anul 2024, este copilul ploii!

Întotdeauna am fost de părere că în marile probleme ale umanității, cum ar fi colonizarea Cosmosului, statele, companiile, trebuie să coopereze, nu să se concureze. Dar, eu sunt copilul ploii!

Plouă în Prahova submontană. O să mă uit la un film. Mă sperie diareea de filme și seriale chinezești de pe Netflix. Nu mă pot uita la ele, decât foarte puțin. Mă înspăimântă și enervează modul total diferit, sincronic, de gândire, perversitatea, cruzimea și violența din filmele chinezești. În general pe Netflix domește violența, vulgaritatea și prostia. Aș dori un film frumos, de dragoste, gen ”Hiroshima, mon amour”. Bun, filmul acela a fost franțuzesc. Chiar, nu-mi amintesc de niciun film chinezesc care mi-a plăcut. Așa că o să aleg ceva din filmoteca mea, filme europene. Giuseppe De Santis? Poate, de ce nu, în distopia sanitară neorealismul italienesc are farmecul lui. După cum este prezent farmecul discret al faptului că mâine este o altă zi!

 

HOROSCOP             29,30   mai   2021

 

BERBEC  Nu te implica în lucruri importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale, în alcătuirea programului de distracţie. Nu te implica în domeniul social. Sâmbătă, în toata aceasta dorinţă de afirmare a eului, care se exprimă, nu trebuie să pierzi din vedere să ciuleşti urechile. În cele mai multe cazuri vorbele multe determina destainuiri şi mai şi.  Duminică, simţul tău posesiv ţinut prea mult în frâu şi încăpăţânarea ta se pot răzbuna astăzi. Atenţie la discuţiile aprinse cu cineva din anturaj de la care vrei sa obţii ceva important. Până la urmă de voie, de nevoie, persoană în cauză poate să cedeze, dar nu vei obţine exact ce doreai.

TAUR   În acest weekend, o perioadă puţin tensionată, de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important. Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Sâmbătă, dedică ziua lucrurilor obişnuite, de rutină. Este o perioadă furtunoasă. Cu toate că, până la urmă, se va vedea doar partea de deasupra a gheţarului, ca de obicei în astfel de poveşti.  Duminică, emoţional, tu te simţi dornic să te bucuri de deliciile perspectivei, aşa că poţi să stai mai mult pe acasă, cu cei pe care îi iubeşti, sau să pleci într-o scurtă (da, scurtă) vizită. Saturn întârzie din nou anumite lucruri, iar răspunsul pe care îl aştepţi se lasă şi el aşteptat… Nimic malefic. O discuție neaşteptată. Cineva te bănuieşte dar nu îndrăzneşte să zică nimic. Deocamdată.

GEMENI    În mica vacanţă de weekend eşti plin de poante răutăcioase, de ironii cinice, dar eşti iertat de cei din jur, pentru că eşti simpatic. La prînz, posibilă schimbare de program care se pare ca nu îţi place deloc. Sâmbătă profita si găseşte-ţi echilibrul interior si pacea sufletească de care ai atâta nevoie! Lasă ironiile şi cinismul măcar pentru perioada zilei de astăzi. Duminică nu mai face atatea mofturi, viaţa este complicată şi fără sa o faci tu şi mai complexa. Stelele spun sa dai dovada de bun-simt şi modestie! Măcar astăzi. Prietenii te cauta să-ţi împartaşească problemele lor. Vremea capricioasă şi vremurile aiurea ţi se par probleme infinit mai grave decât micile lor intrigi.

RAC   Cu toate că totul pare o comedie, sau un scenariu care nu a fost bine regizat, te complaci in atmosfera călduţă, de weekend. Toată lumea pare că aşteaptă ceva! Sâmbătă nu rata ocaziile din cauza încăpăţănării sau a prudenţei caracteristice zodiei. Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar nu te implica total. Limitează-te doar la activităţile de rutină, pentru că ziua este incertă pentru promovarea propriilor interese. Duminică relaţiile sentimentale sunt bine aspectate, însă. Calităţile tale magnetice şi carisma te avantajează, foloseşte-le, cel mai probabil şi cel mai indicat, în domeniul relaţiilor sentimentale. Nu amesteca, însă, plăcutul cu utilul. Nu-ţi fă planuri pe termen lung, ca să nu zăpăceşti familia şi să confunde ficţiunea cu realitatea.

LEU  Ia-ţi un moment de respiro şi vezi în ce parte merge barca vieţii tale. E momentul să te gândeşti la un curs nou! Sâmbătă poate fi un termen, sau un prag. Dacă este vorba de o discuție importantă, atunci astăzi este ziua. Ceva se poate întâmplă – mare atenţie la călătorii sau deplasări. Dacă eşti precaut, vigilent şi prudent – totul este foarte bine. Duminică evită locurile aglomerate, spaţiile deschise, curentul şi datoriile. Oferă respect celor mai bine plasaţi ca tine pe scara socială pentru că omul superior ascultă, omul materialist trăncăneşte, înţeleptul configurează – spune înţeleptul chinez.

FECIOARĂ  Perioada este sub aspecte favorabile – profită de ele, dar cu masură, pentru ca stelele arată, nu determină. Ceea ce cumperi sâmbătă pate face mare placere celor dragi. Sâmbătă eşti într-o uşoară pierdere de energie. Supraveghează-ţi sănătatea şi în special alimentaţia. Mâncarea naturală, fructele, mierea şi ceaiurile din plante iti refac vitalitatea! Duminică ai oarece probleme de rezolvat. Dacă vezi că nu te descurci, cere ajuror, nu intra în criză de timp. Pentru asta sunt făcuţi prietenii şi părinţii. Deci, este momentul sa-ti faci prieteni şi să fii în termeni excelenţi cu familia, pentru ca s-ar putea sa ai nevoie de sprijinul si ajutorul lor binevoitor, poate chiar în curând.

BALANŢĂ     Vine soarele şi pentru tine daca eşti cumpătat şi ai răbdare. Cei din jur te plac, profită să-ţi promovezi cu tact interesele. Din nou ai ceva de rezolvat, dar mica vacanţă te relaxează. Sâmbătă este ziua noutăţilor.  Atât în sensul de veste, informaţie, sau eveniment social cât şi cu înţelesul de obiecte, imagini şi oameni noi, poate noi simţăminte şi sentimente. Duminică nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce aveai de gând să faci, urmează-ţi planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Să schimbi planuri vechi înseamnă inconsistenţă nu promovarea noului. Vorbești cu cineva, aproape din întâmplare, o nouă relaţie de dragoste sau reprinderea unei legături mai vechi.

SCORPION   Cea mai bună lovitură e… eschiva! Caută să eviţi, sa scapi de drumurile şi problemele de weekend. Cu calm şi răbdare reuşeşti să rezolvi aproape totul. Sâmbătă, o zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare. Pe total o zi activă, poate chiar prea activă, aşa că trebuie să eviţi graba şi nerăbdarea. Lucrările s-au aglomerat din nou, ai mult de munca si niciun chef. Duminică, la prânz, poate este bine să-ţi îndulceşti viaţa aşa că oferă-ţi o prăjitura şi poate ieşi pe seară la o terasă în cartier. Până la urma în urma efortului făcut o să simţi o oboselă interesantă, dacă nu chiar plăcută. O sa visezi frumos şi colorat…

SĂGETĂTOR  Trebuie să analizezi ultimele evenimente şi să retrasezi cursul lucrurilor. Înaintea unei noi ofensive sau al unui nou proiect, forţele trebuie să se organizeze! Sâmbătă, trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Păstrează-ţi calmul, farmecul şi stilul de viaţă. Duminică configuraţia planetelor iţi prezice relatii cordiale şi armonioase cu semnele de aer şi apa şi mai puţin favorabile cu zodiile de foc şi pamant. Chiar nu merită să te consumi pentru cineva care este superficial şi neserios. Mai bine du-te la cumparaturi în mall, supermarket, sau la o cafea şi un suc cu prietenii, la terasă.

CAPRICORN   Limitează-te la activităţile de rutină, de weekend. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Evita graba, mai ales duminică. Veste despre răsplata unor eforturi trecute, a facerii de bine! Poţi folosi această zi de sâmbătă ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut. S-ar putea să ai nevoie de ajutor! Daca este vorba de treburi casnice nu te speti, pune-i pe toţi la treaba! Duminică, Mercur, relativ bine aspectat, te ajută să-ţi focalizezi atenţia către o lista de prioritaţi şi să comunici decent fiecăruia ce are de făcut, ca să nu se mai intre în obişnuita criză de timp. Ca să rezolvi conflictul şi să aplanezi bârfele pe seama ta, trebuie să apelezi la un intermediar neutru, dar bine intenţionat.

VĂRSĂTOR    Aspecte favorabile lucrurilor şi deciziilor importante. De asemenea, un weekend dens dar plăcut, ba chiar interesant sub aspectul relaţiilor din domeniul emoţional, sentimental, familial. Sâmbăta aceasta ai simţăminte pastelate şi suave. Aşa că te poţi duce la cumpărături, ca să te enervezi de creşterea preţurilor. Dacă stai cu chirie şi vrei să găseşti o căsuţă şic, sau un apartament pe cinste, acum este momentul. Duminică, până la urmă cu toată activitatea tensionată, este o perioadă pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite şi puţină distracţie în mijlocul acestei „activităţi” susţinute.

PEŞTI  Weekendul este sub semnul discuţiilor neterminate. Timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu ai timp să stabileşti ceea ce doreai de fapt. Comunicarea suferă! Sâmbătă, fii mai “zen”, relaxează-te! Este cazul să nu mai fii aşa de încordat şi de tensionat.  Relaxeaza-te şi încerca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, nu stă în puterea ta să le rezolvi toate problemele. Duminică este o perioadă de timp care propice pentru planuri de viitor. O veste bună, sau cel puţin aşa pare. Un incident neplăcut în a doua parte a zilei poate fi evitat cu prudenţă şi respectarea regulilor, mai ales de circulaţie!

Publicat in categoriile: EVZ Special, Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: