Zborul navetei SN15 a fost lansat la 23:24, într-un mod spectaculos. Nava a ajuns la o altitudine de 10.000 de metri înainte de a reveni înapoi pe Pământ fără probleme.
Este vorba de noul prototip al rachetei Starship produsă de SpaceX  care a reuşit să revină cu succes pe Pământ aterizând fix la punctul stabilit. Acesta este  primul test care se încheie cu bine de data aceasta, după alte patru teste care s-au încheiat cu explozii. Starship este nava spațială a lui Elon Musk care a ca scop să exploreze Luna şi Marte.
Lansarea SpaceX Starship SN15

La doar câteva minute după aterizarea de succes CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a scris pe Twitter: „Starship landing nominal!”

SN15 urma să fie lansat marți, dar zborul a fost anulat și reprogramat pentru miercuri. Această lansare a fost a cincea încercare de prototip de zbor cu aterizarea în sudul Texasului, şi  prima care a reușit.

SpaceX Starship SN15 lansează fluxul live

În timpul aterizării, un mic incendiu a izbucnit sub Nava Stelară, despre care se credea că a fost din cauza metanului, dar care a fost stins rapid.

Peste 200.000 de persoane s-au alăturat pentru a urmări testul de zbor și, la momentul scrierii tweet-ul de către Elon Musk a fost apreciat de peste 125.000 de ori.

Succesul vine la o zi după ce NASA a suspendat contractul SpaceX

Biroul Guvernului SUA a luat o decizie cu privire la cele două contestații depuse de companiile rivale Blue Origin și Dynetics.

Dincolo de toate piedicile rivalilor, proiectul  SpaceX are în vedere o rachetă care să poată transporta astronauții pe Lună până în 2024. Starship va fi cel mai puternic sistem de lansare din lume dezvoltat vreodată și are puterea de a transporta peste 100 de tone pe orbită.

SpaceX a spus: „Construirea orașelor pe Marte va necesita livrarea la prețuri accesibile a unor cantități semnificative de mărfuri și persoane. „Sistemul Starship complet reutilizabil folosește transferul de combustibil în spațiu dar este pregătit și pentru a transporta oameni”.

Pe Twitter, fanii SpaceX au răspuns la tweet-ul lui Musk: „Un mare pas către colonizarea lui Marte! Felicitări @elonmusk și toată echipa @SpaceX”.

Un altul a spus: „O treabă minunată! Istoria e în curs de desfășurare pe #NationalAstronautsDay ”. Încă unul a scris: „Felicitări pentru un zbor de test de succes pentru Starship SN15 !!! Ne-am ros unghiile urmărind furia focului. Mă bucur că totul sa încheiat bine. Uimitor!”

Deși Starship a aterizat cu succes, SpaceX trebuie să se asigure că prototipul lor rămâne în siguranță. SpaceX va continua să monitorizeze SN15 cu drone până când se vor asigura că totul este perfect, scrie Express.