Elodia e moartă. Cioacă poate face apel dacă vine cu ea vie

Magistraţii Judecătoriei Braşov au declarat-o decedată pe avocata care a dispărut în august 2007. Soţul ei, Cristian Cioacă, poate fi acuzat de uciderea celei mai mediatizate femei din România.

La patru ani de la dispariţie, avocata Elodia Ghinescu, din Braşov, a fost declarată ieri moartă, printr-o sentinţă a Judecătoriei Braşov. Familia acesteia a cerut, prin intermediul apărătorului lor, obţinerea unui certificat de deces, act cu ajutorul căruia soţul Elodiei, Cristian Cioacă, ar putea fi trimis în judecată pentru omor. Crina Marinela Radu, avocata mamei Elodiei, a declarat ieri că, în acte, Elodia va figura moartă din 30 august 2007.

"Aştept deocamdată să se redacteze sentinţa şi să ne fie comunicată. Decizia de astăzi (n.r. ieri) poate fi atacată prin apel în termen de 15 zile, dar Cioacă poate face apel doar dacă vine cu Elodia vie de mână. Dacă nu se va întâmpla, urmează să se elibereze un certificat de deces, iar acesta şi sentinţa vor fi depuse la dosarul de omor. Apoi, sper ca procurorii să îl trimită în judecată", a declarat, pentru Evz, avocata Radu.

Istoria unei dispariţii

Povestea care a săltat culmile ratingului pentru postul de televiziune OTV a început în septembrie 2007, la câteva zile după ce Elodia a fost văzută pentru ultima oară. Ancheta, de care s-a ocupat procurorul Marius Iacob, s-a întins nopţi la rând şi în studioul de televiziune al lui Dan Diaconescu. Martori, presupuşi amanţi ai avocatei, iubite ale lui Cristian Cioacă, vrăjitoare, clarvăzători şi simpli telespectatori au încercat să elucideze, în episoade, misterul dispariţiei Elodiei Ghinescu. Rând pe rând, jocul căutării avocatei au intrat toate televiziunile, de la Pro Tv la TVR. Marius Tucă s-a întors "pe sticlă", după ani de absenţă, să stoarcă şi el puţin din succesul poveştii cu dispăruţi şi un soţ care nu ştie, nici n-a făcut nimic.

Nimeni nu l-a putut însă depăşi pe Dan Diaconescu. A cotrobăit după ultimele pete de sânge din baia apartamentului, i-a stors ultima lacrimă mamei avocatei, iar când povestea se dilua cu martori incoerenţi, a înălţat la cer un elicopter, s-o caute.

Furtul între soţi

Prima variantă a anchetatorilor a fost crima. Cristian Cioacă, soţul Elodiei, devenea principalul suspect al cazului. Nu exista însă nicio probă care să-l incrimineze, deşi în apartamentul în care locuiau cei doi, dar şi în maşina lui au fost găsite mai multe pete de sânge. Prima acuzaţie care i s-a adus a fost cea de violare a corespondenţei, asta după ce Cioacă a plătit cu 11.000 de lei un tânăr care i-a spart adresa de e-mail a Elodiei. Aşa s-a aflat că femeia avea un amant, un ofiţer SPP, cu care fusese în vacanţă în Dubai cu câteva săptămâni înainte de dispariţie.

Pe 24 ianuarie 2008, Cioacă era arestat preventiv. A ieşit după câteva zile, fiind cercetat sub control judiciar. Doi ani mai târziu, primea o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare în acest dosar. Anul trecut, el a fost trimis în judecată şi pentru furt, după ce şi-a însuşit haine de blană, ceasuri, şi bijuterii ale soţiei sale, în valoare de 700.000 de lei. El a fost însă achitat în acest caz, în iunie.

"Eu sper ca procurorii să-l trimită în judecată pe Cioacă pentru omor. E principalul suspect." CRINA MARINELA RADU, avocata familiei Ghinescu

CARIERA UNUI PROCUROR

"În fiecare zi mă gândesc la Elodia"

Într-un interviu acordat EVZ în luna martie, procurorul Marius Iacob, devenit celebru după ce a luat la pas pădurile în căutarea avocatei, spunea că nu trece zi fără să se gândească la Elodia Ghinescu.

"E cazul care mi-a consumat cea mai multă energie. Există indicii clare că e vorba de omor. Cioacă a avut o atitudine oscilantă. Nu am avut niciodată sentimentul că poate să apară, că e vie. Din punctul meu de vedere, chiar dacă rămăşiţele Elodiei nu vor fi găsite, tot sunt suficiente probe care ar justifica trimiterea în judecată a lui Cristian Cioacă", spunea Marius Iacob. Procurorul este sigur că soţul avocatei este criminalul şi că îl ajută mult locul sigur în care a ascuns cadavrul. Iacob spune că nu e criminalul perfect: "A făcut şi greşeli grave."