Cum și de ce a fost exclus din sistem strălucitul medic Gheorghe Burnei, într-un plan complicat, menit să desființeze o specializare – ortopedia pediatrică. Miza: o afacere consistentă care i-ar fi îmbogățit rapid pe cei care încasau comisioane pentru transferarea cazurilor în străinătate. Cosiderații dure la adresa sistemului medical au fost lansate, miercuri, pe social media de avocatul Eliza Ene-Corbeanu. ”Vă mulțumim că ați rupt oasele sistemului medical. Mă aștept la multe pietre aruncate peste gard și la scuipați atârnați de guri pline de venin, după ce vor citi aceste rânduri”, notează avocatul.
”În urmă cu trei ani profesorul Burnei era extras cu brutalitate din sistemul de ortopedie pediatrică pentru care s-a luptat ani de zile. Și când spun că s-a luptat, as vrea să vă reamintesc că au existat personaje influente care și-au dorit desființarea ortopediei pediatrice. Nu au reușit, dar planul trebuia să meargă mai departe.
Era un profesor nebun, pe nume Burnei, care se împotrivea din răsputeri să exportăm copiii români în spitale din străinătate pentru intervenții care se puteau face și în România. Lucrul acesta a deranjat. A deranjat atât de mult încât Burnei trebuia să dispară! Se pierdeau comisioane uriașe din cauza încăpățânării unui singur om, iar sistemul nu putea tolera asta”, notează avocatul.
În continuarea, starea de fapte e halucinantă, în descrierea avocatului: ”Așa că într-o zi de Decembrie l-au arătat lumii ca fiind ultimul infractor. Un doctor corupt care primea mită, v-au spus la început. După care au realizat că se va afla adevărul și oamenii se vor răscula. “A rugat un tată să pună aere condiționate în câteva saloane din secție, pentru copiii operați!” - e mită! Urlau procurorii. Tatăl a declarat că a făcut-o din proprie inițiativă și pentru că profesorul nu a vrut nimic pentru el. - Vreau să fac ceva pentru spital! insista bărbatul. - Atunci poți face o donație secției de ortopedie. Sunt saloane fără aer condiționat.“ Vă las pe voi să judecați. Toți părinții au jurat cu mâna pe Biblie, riscându-și propria libertate, că profesorul Bunei nu doar că nu le-a cerut nimic, ba chiar s-a certat cu ei când au încercat să-i ofere ceva.
N-am să uit niciodată cum s-au chinuit polițiștii să care o piatră de marmură desprinsă de pe peretele de la intrarea în secție, pentru că era mită. Cineva donase Ortopediei o amărâtă de lespede pe care era gravat un citat din doctorul Pesamosca. “Mită! A strigat corul de urlători! E scrisă cu litere de aur!” - E doar vopsea galbenă, li s-a spus. Rușinați, au scos-o din actul de acuzare, dar înapoi nu au mai pus-o niciodată”.
Din păcate, mai arată Eliza Ene – Corbeanu, chiar dacă s-au dovedit falsele acuzați, lucrurile nu s-au remediat. ”Cum este profesorul Burnei azi? Ca medic, este la fel de strălucit, ca om este distrus . Zi de zi se trezește în creierii dimineții pentru că bioritmul lui nu vrea să știe despre anchete penale. În fiecare dimineață el este pregătit de operații și de ore lungi de consultații. Operații pe care nu le mai face de trei ani pentru că nu a știut să închidă ochii și să fie obedient unui sistem care își dorește câstiguri mari pe spinarea bolnavilor care vor îngrijire.
Toate mizeriile pe care vi le-au spus despre el pălesc în fața miilor de pacienți care îl venerează și îl așteaptă în halatul lui alb pe holurile de la Marie Curie. Nu știu să vă spun dacă se va mai întoarce. Dacă bunul Dumnezeu îl va ține sănătos, profesorul Burnei mai are multe lucruri de făcut”, își încheie Eliza Ene - Corbeanu postarea despre care spune și că ”mă aștept la multe pietre aruncate peste gard și la scuipați atârnați de guri pline de venin, după ce vor citi aceste rânduri”.