Ziua marii eliberări a sosit! Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat că joi va intra în vigoare legea prin care deţinuţii încarceraţi în condiţii necorespunzătoare beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Astfel, în semnătura ministrului stau și ceva nume de foști ministri, printre care și Monica Ridzi, dar și sute de deputați care vor beneficia de „marea ieșeală”, ziua 1.
Potrivit informaţiilor obţinute de stiripesurse.ro, sute de deputaţi ar putea ieşi din penitenciare în prima zi de aplicare a noii legi, iar alte câteva sute ar putea cere eliberarea condiţională.Potrivit unor surse din Ministerul Justiţiei, aproximativ 20% dintre deţinuţii care vor beneficia de cele şase zile reducere la 30 de zile executate vor fi eliberaţi direct.
Printre cei care vor beneficia de această grațiere s-ar număra, potrivit surselor antena3 și Monica Iacob Ridzi, fostul ministru al Tineretului şi Sportului, condamnată la cini ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de abuz în serviciu.
Anunțul ZILEI: Sute de DEȚINUȚI ies din ÎNCHISORI! Joi vor avea loc ELIBERĂRI MASIVE
"Mâine vor fi deținuți care vor fi puși în libertate, iar alții vor dobândi calitatea de a putea depune cereri pentru eliberări condiționate. Știm exact câți deținuți vor ieși joi din închisori. De asemenea, unii condamnați vor putea să își efectueze pedeapsa sub supraveghere electronic. Dinamica populației penitenciarelor este favorabilă, numărul celor intrați este mai mic decât cei care au ieșit. O să rezolvăm problemele din penitenciare. O să demarăm procedurile pentru aducerea deținuților din străinătate, oferind garanția că pedepsele vor fi executate cu normele din UE. Procesele intentate de către deținuți sunt suspendate la CEDO", a declarat miercuri Tudorel Toader.
Judecătoria Gherla va decide soarta Monicăi Iacob Ridzi, fostul ministru al Tineretului şi Sportului, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.
Câţi sunt cei care vor beneficia? Atât Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cât şi Ministerul Justiţiei refuză să comunice un număr înainte de publicarea în Monitorul Oficial a "Ordinului ministrului justiției pentru aprobarea situaţiei centralizate a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punct de vedere al condiţiilor de detenţie".
Proiectul de ordin, publicat pe site-ul ministerului, include şi o anexă cu toate penitenciarele în care condiţiile sunt necorespunzătoare. Practic, din document reiese aproximativ 70% dintre clădirile ANP nu sunt conforme, deci toate persoanele închise în aceste penitenciare intră pe lista beneficiarilor noii legi. Potrivit ANP, în acest moment în România există 25.798 de persoane private de libertate. Un raport al Avocatului Poporului din 2015, bazat pe informaţiile comunicate de ANP, numărul locurilor de cazareccalculate conform normelor europene este 18.986.
Reducerea pedepselor se calculează pentru perioadele petrecute în detenţie începând cu anul 2012. La o analiză rapidă, se poate constata că vor fi mii de beneficiari ai noilor norme legale (între 5000 şi 10.000), din care 20% vor putea fi eliberaţi direct pentru că îşi vor fi ispăşit pedepsele. Numărul celor eliberaţi poate ajunge de la câteva sute, până la mai bine de 2000 de persoane.
Oficial, numărul persoanelor care beneficiază de reducerea pedepsei va fi anunțat într-o conferință de presă, vineri, de la ora 10.00, a precizat ministrul Justiției pentru STIRIPESURSE.RO.
Noile prevederi legale vin pe fondul creşterii numărul de cereri din România, aflate pe rolul CEDO, având ca obiect acordarea unor despăgubiri pentru condiții necorespunzătoare de detenție. Până la construirea de noi penitenciare şi modernizarea celor existente (soluţie pe termen lung), s-a recurs la un set de măsuri menite să asigure reducerea aglomerării din închisori.