Un număr de 11 elevi de clasa a II-a, de la Şcoala "Nicu Enea", din Bacău, au ajuns luni în stare gravă la spital după ce li s-a făcut rău în timpul orelor.
Copiii sărbătoreau ziua de naştere a unui coleg, când li s-a făcut rău, iar cadrele didactice au sunat la Salvare. Doi dintre micuţi au fost internaţi în stare foarte gravă la Secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean Bacău, iar ceilalţi au ajuns la Spitalul de Pediatrie. Ieri mai erau internaţi în spital doar şase dintre pacienţi, iar starea lor era stabilă.
În ceea ce priveşte cauzele, medicii vorbesc despre o intoxicaţie cu monoxid de carbon, în timp ce conducerea şcolii bănuieşte că ar fi vorba despre o toxiinfecţie alimentară. „Sunt mai multe ipoteze“
Potrivit personalului medical, cel mai probabil copiii s-au intoxicat cu monoxid de carbon, sala de curs fiind încălzită cu o sobă cu gaz.
„Copiii aveau ameţeli, erau palizi, iar câţiva au vărsat. Simptomatologia lor indică mai mult o intoxicaţie cu monoxid de carbon, decât o toxiinfecţie alimentară. În plus, din momentul în care au mâncat dulciurile şi până copiilor li s-a făcut rău au trecut aproximativ zece minute. E prea scurt timpul ca alimentele să treacă în sânge“, explică Aurelia Ţaga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie.
Conducerea şcolii consideră însă că alimentele consumate de către micuţi ar fi cauza îmbolnăvirilor, iar ieri orele de curs s-au desfăşurat normal în sala cu pricina.
„Nu ştiu exact de ce li s-a făcut rău. Sunt mai multe ipoteze. Se spune că au fost emisii de gaze din sobă sau posibil de la prăjiturile pe care le-au mâncat, deoarece a fost ziua unui copil, ori pur şi simplu nu a fost aerisită clasa. Totuşi, mi-e greu să cred că de la neaerisirea clasei doi copii au ajuns la Terapie Intensivă“, spune Mariana Ifrim, directoarea şcolii. Reprezentanţii E.ON Gaz susţin că nu au descoperit defecţiuni în alimentarea cu gaz a sobelor din şcoală, iar Autoritatea de Sănătate Publică a prelevat pentru analize probe din dulciurile mâncate de micuţi. Rezultatele analizelor vor fi gata până la sfârşitul săptămânii.
„Unitatea şcolară este încălzită de sobe alimentate cu gaz metan. Se pare totuşi că acea clasă nu fusese aerisită în weekend şi se acumulaseră gaze reziduale de la sobă. Posibil să fi fost vreun horn înfundat“, afirmă Andrei Grecu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.