La închiderea ediției deputații votau prima cerere de arestare după ce aprobaseră două solicitări de începere a urmăririi penale în cazul deputatului PMP.
Ziua de ieri a început în mod fulminant în Parlament prin audierea generalului Florian Coldea. Deși nu vine în fiecare zi un general SRI la audieri, toţi parlamentarii aşteptau momentul culminant al zilei, şi anume ședința de plen a Camerei Deputaților unde urmau să se discute cele șase cereri ale DNA pe numele deputatei Elena Udrea: două de începere a urmăririi penale (una în dosarul Gala Bute şi una în Microsoft), una de extindere a urmăririi penale pentru luare de mită în Gala Bute și trei de arestare preventivă.
Cu câteva minute înainte de începerea şedinţei, un senator spunea: „Biata femeie! Să îi dai trei cereri de arestare în două ore. Eu nu i-aş asigura cvorumul. M-aș fi dus la cererile de urmărire penală, dar aș fi plecat la alea de arestare”, spunea acesta, fără să primească vreun răspuns.
Victor Ponta a lipsit
Îmbrăcată într-un costum negru cu o cămaşă albă, machiată discret, Elena Udrea a ajuns în plen cu puţin timp înainte de începerea şedinţei. S-a așezat pe locul obișnuit și a început să citească mai multe foi , pe care își mai făcea notițe. A fost în permanenţă flancată de preşedintele PMP, Eugen Tomac, dar şi de deputații: Daniel Geantă, Adrian Gurzău, Marin Anton sau Clement Negruţ. Le zâmbea celor care veneau să o salute şi să îi pupe mâna. Printre ei, Mădălin Voicu sau Radu Popa, fost consilier al premierului Victor Ponta. Când Elena Udrea s-a îndreptat către prezidiu s-a făcut linişte. Unii parlamentari o ascultau, Ludovic Orban răsfoia Constituţia, alţii butonau telefoanele sau tabletele, Mihăiţă Calimente mai râdea la unele fraze ale Elenei Udrea. La finalul discursului a fost aplaudată doar de parlamentari ai PMP şi a părăsit în grabă sala şi Parlamentul fără a mai face declaraţii. Și Victor Ponta a ales să nu participe la ședința Camerei, deși la plenul comun în care a susținut un discurs Klaus Iohannis a fost prezent.
„Adevăruri periculoase pentru unii”
Fostul şef al PMP şi-a început discursul printr-un nou atac la adresa generalului Florian Coldea, dar şi prin critici la adresa comisiei de control a SRI, de la care a spus că „nu am aflat nimic”. Vă prezentăm cele mai importante declarații:
● Ceea ce vă cer au azi nu este clemenţă. Nu este să blocaţi Justiţia, din contră. Vă cer în schimb este să nu fiţi părtaşi la un abuz care este încercarea de arestare a mea.
● Un parlamentar, de data aceasta Elena Udrea, este pusă la stâlpul infamiei cu trei cereri de începere a urmăririi penale, trei cereri de arestare preventivă, aşteptând execuţia.
● Ceea ce se întâmplă astăzi cu mine nu are legătură cu Elena Udrea, în locul meu puteau să fie Ponta sau Antonescu dacă aceştia ar fi spus lucrurile pe care le-am susţinut public în ultimele săptămâni, dacă ar fi vorbit despre acapararea puterii în mâinile unei singure puteri.
● Dacă ar fi fost unul dintre dumneavoastră, tot aici s-ar fi ajuns.
● Cererile de arestare în cazul meu au venit după acuzațiile la adresa actualului șef al SRI. În dosarul Gala Bute nu am fost citată nici măcar o dată. Nu s-a dorit să-mi spun punctul de vedere, s-a dorit direct arestarea mea.
● Elena Udrea trebuie să tacă. Adevărurile pe care le pot spune sunt periculoase pentru unii. Nu există nici un argument legal pentru care să se ceară arestarea preventivă. Există însă teama de ceea ce am curaj să spun