Imposibilitatea de a-şi primi copilul în penitenciar, din cauza condiţiilor inadecvate. Acesta este motivul invocat de Elena Udrea în cererea de recurs adresată Tribunalul Constituţional din Costa Rica. Fostul ministru al turismului a solicitat, pe 6 noiembrie, eliberarea din arestul în care a fost trimisă în urmă cu 40 de zile de către autoritățile din Costa Rica. Cea de a doua româncă celebră, reținută în aceeași zi de 3 octombrie de polițiștii costaricani, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României, Alina Bica, a contestat și ea măsura reținerii, invocând o serie de condiţii legale referitoare la procedura de extrădare în România, informează site-ul AmeliaRueda.com.
Elena Udrea şi Alina Bica au făcut recurs la Tribunalul Constituţional din Costa Rica, atacând decizia de reținere pentru o perioadă de 60 de zile de către autoritățile din Costa Rica. În recursul adresat Tribunalul Constituţional din Costa Rica, Elena Udrea a invocat faptul că nu își poate primi copilul în penitenciar, cauza fiind condiţiilor inadecvate din închisoare.
Arestate preventive pentru o perioadă de 60 de zile în Costa Rica, răstimp în care va fi demarată procedura de extrădare a lor în România, româncele par a suporta cu greu condițiile d detenție. Reținerea lor, pe 3 octombrie, s-a făcut în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.
Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a anunţat pe 17 februarie că se află în Costa Rica pentru ca, două luni mai târziu să transmită, prin intermediul avocaţilor săi, la procesul "Gala Bute", că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".
Imediat, Poliţia Română cerea instanţei mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a Elenei Udrea. A fost momentul în care și Tudorel Toader, ministrul Justiției, a ieșit cu declarații, afirmând că extrădarea este posibilă şi fără un tratat bilateral cu Costa Rica şi că Ministerul se va ocupa de transmiterea cererii de extrădare.