Soarta unor personaje „cu greutate” din România a fost decisă în instanțe de „generalii care mergeau acolo cu bilețele cu pedepsele deja scrise pe bilețele”, este acuzația gravă adusă de Elena Udrea, după ce dosarul Gala Bute se va rejudeca. Decizia dată de Curtea Constituțională cu privire la completurile de judecată și poziția Curții Europeane de Justiție obligă instanțele din România să reia de la zero mari dosare în care au fost condamnați și Darius Vâlcov, Constantin Niță ori Victor Ponta.
Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a făcut dezvăluiri uluitoare despre modul în care se aplica legea în cazul unor dosare în care erau vizate persoane „cu greutate” în politică sau administrație.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au o listă lungă cu dosare „grele” care trebuie rejudecate. După decizia dată de Curtea Constituțională cu privire la completurile de judecată, Curtea Europeană de Justiție a spus același lucru.
Instanța supremă a sesizat în mai multe dosare mari Curtea Europeană de Justiție, cu privire la deciziile Curții Constituționale, răspunsul a fost de fiecare dată același: deciziile CCR trebuie respectate. Așa s-a întâmplat cu Darius Vâlcov, Constantin Niță, Victor Ponta sau Elena Udrea.
În cazul fostului ministru al Turismului, dosarul Gala Bute trebuie rejudecat. Judecătorii au avut ceva dubii, chiar și după decizia CCR, și au cerut lămuriri de la Curtea Europeană de Justiție. Răspunsul a fost clar: se reia judecata.
„Acesta a fost lucrul pe care mi l-am dorit cel mai mult, acela de a se relua judecata cu un complet format din judecători ajunși acolo într-un mod cu totul aleatoriu, așa cum prevede legea și nu judecători care au fost selectați și trimiși în complete în funcție de dosarele care trebuiau judecate și cu sentințe pe care trebuiau date. Primul dosar în care ÎCCJ a sesizat Curtea Europeană de Justiție a fost dosarul meu, Gala Bute, în luna mai. Eu am spus încă de atunci că cred că această sesizare se referă mai puțin la dosarul meu, ci la faptul că la Înalta Curte, parte dintre judecători nu vor să respecte deciziile CCR și se pregăteau de o altă decizie importantă a CCR, cea privind completele de trei judecători. Așa s-a întâmplat. După cazul Gala Bute, multe alte dosare, în această toamnă, au luat calea europeană. Au plecat de la Înalta Curte de Justiție la Curtea Europeană de Justiție. Pe de altă parte, alți judecători au decis să respecte deciziile CCR și au dat decizii complet diferite de colegii lor și au trimis cauzele spre rejudecare de la început. Aici dau exemplul fostului ministru, Dan Șova. Dar nu numai cazul dânsului”, a precizat Elena Udrea într-o intervenție telefonică la România TV.
Întrebată ce va face dacă judecătorii vor decide că este nevinovată, Elena Udrea a precizat că își va relua viața normal: „Nu voi face nimic. Îmi voi relua viața ca un om normal. O viață care a fost complet dată peste cap în ultimii cinci ani. Tot ce mi-am dorit de la început a fost să fiu judecată corect. Pentru că eu cunosc foarte bine și ce am făcut eu, cunosc foarte bine și dosarul Gala Bute. Cu niște judecători care să judece conform legii și conform propriei conștiințe și nu după cum li se ordonă. Nu știu... de la generalii care mergeau acolo cu bilețele cu pedepsele deja scrise pe bilețele. În dosarul Gala Bute, este imposibil să se pronunțe vreo condamnare împotriva mea”. Fostul politician a precizat că nu s-a gândit încă dacă va cere daune morale statului român în urma acestui proces.