Elena Lasconi, o carieră politică între „blesteme” și ironii: blestemul „Elenelor” și ironia lui Mușatescu
Elena Lasconi este un politician matur deja. Cu o carieră foarte vizibilă când Pro TV era regele audiențelor, atacând cu mult curaj profesia de reporter de teren în Valea Jiului, Elena Lasconi „trece sticla”, are un echilibru între notorietate și credibilitate.
Elena Lasconi - la prezidențiale - „blestemul Elenelor”
În România, Elenele care au ajuns să conducă n-au prea avut parte de apreciere. În afară de Elina Basarab, sora lui Udriște Năsturel și soția Domnitorului Matei Basarab, Doamna Țării Românești și de Regina Mamă Elena, mama Regelui Mihai I, Elenele aflate la putere în România nu au fost dintre cele mai apreciate.
Elena Lupescu, Elena Ceaușescu, Elena Udrea, Elena Băsescu, femei politician au cam îngrozit contemporanii și au cam alimentat „blestemul” acestui nume pentru România politică. Nu știm dacă Elena Valerica Lasconi va „sparge” blestemul respectiv. Ea a reușit într-o lume a bărbaților, cum e politica să devină primar și lider de partid. A reușit să își corecteze numele în justiție, adică de la pseudo-italienescu „Lasconi”, la românescul-hunedoreanul „Lăsconi”, cum se numeau strămoșii săi. Dar, evident, lumea o știe drept Elena Lasconi.
Elena Lasconi știe să folosească toate cuvintele, tonurile, știe ce așteptări are publicul. Evident, a gafat când a spus că pleacă de la USR dacă nu are majoritatea în birou. Nu e singura și Băsescu spunea că își dă demisia dacă e suspendat de Parlament. A fost de două ori suspendat, dar de demisie a uitat, la referendum-uri reușind să rămână la putere.
Elena Lasconi - ironiile lui Tudor Mușatescu într-una din primele capitale ale Țării Românești
Marele Tudor Mușatescu era născut la Câmpulung Muscel, în 22 februarie 1903. El a fost poate cel mai fin urmaș literar al lui Caragiale. Este de ajuns să citești sau să vezi la televizor, ori să asculți la radio ori pe Youtube „Titanic Vals” ori „...escu” și vei înțelege ironiile fine despre politică, despre politicieni despre Măgeanu și pălăriile lui la suprapreț...
Deși au trecut cam 50 de ani de dictatură așa, lumea lui Nea Spirache Necșulescu a rămas neschimbată, ideologiile au venit, au rămas, au plecat, dar oamenii nu s-au schimbat. Elena Lasconi tocmai la Câmpulung Muscel a devenit pentru a doua oară primar. Ce-i drept, s-a văzut o schimbare în bine, dar să adaptezi moda Parisului sau chiar a Micului Paris cu primarul care devine președinte (Jacques Chirac și Traian Băsescu) la Câmpulung Muscel este ceva îndrăzneț.
Epilog
Câmpulung Muscel a fost și el capitală a Țării Românești, una din primele capitale medievale, dar populația din Câmpulung Muscel face cam cât cea a unui bulevard de top al Capitalei actuale.Așadar, în voturi, Elena Lasconi a fost votată de mai puțini oameni decât numărul celor care într-o zi de vârf tranzitează prin Gara de Nord a Bucureștilor...Prima oară am avut președinte, fost primar al Capitalei, apoi fost primar al Sibiului, acum să trecem la Câmpulung Muscel?
Sursa foto: Wikipedia