Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Elena îl avea la mână pe Nicolae Ceaușescu. ”Să nu mă pui să spun ceea ce știu!” Istoria secretă
Elena îl avea la mână pe Nicolae Ceaușescu. ”Să nu mă pui să spun ceea ce știu!” Istoria secretă

Elena îl avea la mână pe Nicolae Ceaușescu. ”Să nu mă pui să spun ceea ce știu!” Istoria secretă

Cartea „În Ochiul Ciclonului”, un dialog spumos între Constantin Boștină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, cu Sorin Roșca Stănescu și Alice Barbu, este începând de astăzi la toate punctele de difuzare a presei.

Cartea poate fi găsită punctele de difuzare, dar și prin comanda online pe www.agoramag.ro

În paginile acestei cărți găsiți informaații noi despre ”Epoca de Aur”. Pe parcursul celor 32 de ani de când Nicolae și Elena Ceaușescu au fost înlăturați de la putere în România, au existat păreri contradictorii referitoare la influența pe care soția șefului statului o avea asupra deciziilor politice. Chiar și în prezent, părerile sunt împărțite.

Constantin Boștină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu între 1980-1982, a avut prilejul de a-i cunoaște pe amândoi, dar a preferat să lucreze doar cu președintele statului, chiar și în momentele în care, așa cum povestește Boștină, Elena Ceaușescu devenea mult prea intruzivă în viețile celor cu care lucra Nicolae Ceaușescu.

Un asemenea exemplu este cel al lui Cornel Burtică, care a fost ambasadorul Republicii Socialiste România în Italia, Malta și Maroc, ministru al comerțului exterior, dar și membru în Comitetul Politic Executiv al Partidului Comunist Român, poziție din care a fost scos la insistențele Elenei Ceaușescu.

Înaintea unei ședințe a Comitetului Executiv, Nicolae Ceaușescu a vrut să îl vadă pe Cornel Burtică, motiv pentru care, Constantin Boștină primise misiunea de a o convinge pe Elena Ceaușescu să accepte să se plimbe pe lacul Snagov. Nicolae Ceaușescu, în urma unor informații primite despre Cornel Burtică, trebuia să ia o decizie în legătura cu poziția lui în Comitetul Executiv.

Chiar înainte să înceapă discuția, Constantin Boștină a auzit o discuție între Nicolae și Elena Ceaușescu, subiectul principal fiind situația lui Burtică. În timp ce Nicolae Ceaușescu voia doar să-l sancționeze, Elena era vehementă în a-l îndepărta. În această confruntare dintre cei doi, în care Elena Ceaușescu insista ca Burtică să fie eliminat, iar Nicolae Ceaușescu rezista la presiunile ei, fostul secretar personal al lui Ceaușescu a auzit din gura Elenei prima amenințare făcută șefului statului. „Nicule, ține seamă că nu numai tu ești partidul, și eu sunt partidul. Și să nu mă pui să spun ceea ce știu eu.”

Ce putea cunoaște Elena Ceaușescu despre soțul ei ? Cât de gravă era informația pe care Elena Ceaușescu o ținea ascunsă ? Cât de mult ar fi contat această informație în traseul politic al lui Nicolae Ceaușescu ?

Aflați răspunsurile citind cartea.

 

 

FOTO: Răzvan Vălcăneanțu

 

Publicat in categoriile: Istoria secreta
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: