Fostul patron al trustului Realitatea TV contestă mandatul internațional de arestare și deschide un dosar penal pe numele judecătoarei Camelia Bogdan, pe care o acuză de fals în înscrisuri
Avocatul lui Elan Schwartzenberg a declarat în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, că la începutul săptămânii viitoare va depune o plângere penală pe numele judecătoarei Camelia Bogdan și că va contesta în instanță mandatul de arestare internațional emis pe numele fostului patron de la Realitatea TV. „În acest sfârșit de săptămână mă voi deplasa în Israel, unde domnul Elan Schwartzenberg va semna actele pentru demersurile pe care dorește să le facă. Pot să vă spun că mandatul de arestare este un fals. A fost emis de judecătoarea Camelia Bogdan, care l-a citat pe Elan Schwartzenberg la cabinetul meu de avocatură, în condițiile în care eu nu eram apărătorul acestuia. Am arătat în mai multe rânduri instanței, adică doamnei Camelia Bogdan, că nu am nicio legătură cu Elan Schwartzenberg. Dânsa, în fals, a emis un mandat de arestare interna țional, citând inculpatul la adresa cabinetului meu. Eu am intrat în acest dosar abia acum. În urma cererilor clientului meu, voi face toate demersurile pentru anularea acestui mandat de arestare”, ne-a declarat apăratorul lui Elan Schwartzenberg.
DNA a cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg
Procurorii DNA au cerut instanţei, în mai 2016, arestarea în lipsă a omului de afaceri Emilian (Elan) Schwartzenberg, au declarat, atunci, surse judiciare. Potrivit surselor citate, cererea de arestare a fost formulată în dosarul disjuns din cel al fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Procurorii DNA au dispus, în dosarul în care fraţii Radu şi Alexandru Mazăre au fost trimişi în judecată, disjungerea în vederea continuării cercetărilor faţă de Emilian (Elan) Schwartzenberg, se arată în rechizitoriul întocmit în cauză.
Complicitate la dare de mită
Conform rechizitoriului DNA, procurorii continuă cercetările faţă de Emilian Schwartzenberg sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită, în vederea stabilirii justificării reale a tuturor transferurilor sumelor de bani primite de societatea sa de la două firme cipriote. Procurorii anticorupţie arată în rechizitoriu că Schwartzenberg a acţionat ca un „liant” între omul de afaceri Avraham Morgenstern şi fostul primar al Constanţei. Procurorii DNA l-au trimis în judecată sub control judiciar pe Radu Mazăre, la data faptelor primar al municipiului Constanţa, pentru luare de mită şi fals în declaraţii. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. Al treilea inculpat din dosarul instrumentat de DNA este omul de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat de săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Acuzaţiile au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.