În rarele declarații publice, nu face decât să se plângă: „Sufăr zilnic de dureri de cap. Vomit aproape zilnic. Doi molari pe care nu mi i-au tratat, mă fac să sufăr rău”, îi scria el în februarie judecătorului său, Brian Cogan.

Joaquin Guzman, al cărui proces a început ieri la New York, a pornit de jos: născut pe 4 aprilie 1957, într-o familie săracă dintr-un sat din munții Sinaloa, în nord-vestul Mexicului, a muncit de copil, vânzând portocale, caramele și băuturi răcoritoare.

Așa cum îi va povesti lui Sean Penn, cu ocazia unei întrevederi secrete din octombrie 2015, a început de adolescent să cultive marijuana. Este remarcat și recrutat de șeful cartelului din Guadalajara, Miguel Angel Felix Gallardo.

După arestarea lui Gallardo, în 1989, Guzman întemeiază împreună cu trei asociați cartelul din Sinaloa, pe care îl va transforma în câțiva ani într-un imperiu mondial. „Furnizez mai multă heroină, metamfetamină, cocaină și marijuana decât oricine altcineva din lume. Am flote de submarine, de avioane, de camioane și de vase”, se lăuda el în interviul acordat lui Sean Penn și publicat în revista Rolling Stone.

În 1993, Guzman este arestat în Guatemala. Deținut într-o închisoare mexicană de maximă securitate, își mituiește gardienii și evadează în 2001, ascuns întrun container cu rufe murdare.

Este prins după 13 ani, în februarie 2014, în stațiunea balneară Mazatlan, unde se ascundea cu soția sa, Emma Coronel, o fostă „Miss” cu 32 de ani mai tânără și cele două gemene ale lor, născute în Statele Unite.

În iulie 2015, El Chapo evadează printr-un tunel lung de 1,5 kilometri, dotat cu cale ferată, care ajungea până la celula sa. Noua perioadă de libertate va fi scurtă: este arestat în ianuarie 2016, în fieful său din Sinaloa. Autoritățile îi interceptaseră mesajele către actrița Kate del Castillo, care îl însoțise pe Sean Pean la interviul din 2015.  

 

Te-ar putea interesa și: