Ekaterina Mizulina este bine cunoscută de ruși din două motive, care inițial par în dezacord: rolul ei autoproclamat de cenzor șef al țării pe internet și propria prezență proeminentă pe rețelele sociale.
Creșterea faimei ei din ultimii doi ani s-ar putea datora profilului public de care se bucură ca șef al ONG-ului „The Safe Internet League”, un organism finanțat de un controversat miliardar ultranaționalist și care teoretic a fost înființat pentru a proteja online copiii, dar care în realitatea a devenit un instrument în dirijarea aparatului de cenzură al Rusiei.
Mizulina, turnătoarea-șefă la poliția regimului Putin
Modul de operare al Mizulinei implică raportarea oricărui conținut online pe care îl consideră inacceptabil poliției și apoi împărtășirea acestuia cu adepții ei pe rețelele de socializare.
Acest lucru poate părea destul de inofensiv dar, așa cum sugerează un videoclip care a apărut în noiembrie anul trecut, cu TikToker-ul moldovean Nekoglai acoperit de vânătăi și după ce i s-a ras capul, Mizulina este fața publică dintr-un lanț de forță care, în cele din urmă, folosește violența pentru a asigura supunerea.
TikToker din Republica Moldova, bătut de poliție după denunțui Mizulinei
După ce a văzut un clip în care bloggerul în vârstă de 22 de ani din Moscova a parodiat un videoclip viral cu un soldat rus într-un șanț din Ucraina, cu grenade aruncate asupra lui dintr-o dronă, Mizulina l-a etichetat pe Nekoglai drept „scum TikToker” (mizerabil), care nu nu înțelege greutățile cu care se confruntă soldații ruși.
Ulterior, Nekoglai a spus că, în urma denunțării lui de către Mizulina, a fost reținut de polițiști care l-au bătut și apoi au încercat să-l violeze cu o sticlă de Coca-Cola. Nekoglai a fost amendat și deportat în Moldova pentru „infracțiunea” sa.
Apoi autoritățile ruse i-au deschis un dosar penal pentru defăimare, pentru că TikTokerul a dat public vina pe Mizulina pentru calvarul său.
Fața întunecată a „diavolului rapperilor” și legăturile cu ultranaționalistul Malofeev
Pentru cineva a cărui muncă are o latură atât de întunecată, activitatea online a Ekaterinei Mizulina, în vârstă de 39 de ani, este în contrast total. Ea pare blândă și veselă, distribuind lucruri amuzante pe rețelele de socializare, sau imagini din viața ei de zi cu zi și urări de zile de lucru productive și weekenduri distractive.
Timp de un deceniu, înainte de a intra în conștiința națională, Mizulina a lucrat ca manager la fundația Pravovaia Stolița, o organizație care se descrie destul de evaziv pe site-ul său ca un fond înființat pentru a sprijini „inițiative sociale și juridice”.
În timp ce lucra acolo, s-a implicat în Fundația Sf. Vasile cel Mare, o organizație de caritate creștină fondată de „miliardarul creștin” ultraconservator Konstantin Malofeev, care de atunci a avut o prezență constantă în viața Mizulinei.
Konstantin Malofeev, susținător al agresiunilor imperialiste ale lui Putin
Malofeev, care a fost supus sancțiunilor occidentale din 2014 pentru finanțarea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, și-a făcut banii ca bancher de investiții și a continuat să-și folosească averea pentru a finanța mai multe inițiative „creștine”.
Cunoscut pentru sprijinul său față de lumea rusă, credința că prezența etnicilor ruși definește granițele Rusiei și că Rusia ar trebui să aibă un rol singular în lume, cu propria sa sferă de influență, Malofeev deține postul de televiziune rus ultranaționalist Țargrad, care este renumit pentru răspândirea teoriilor conspirației.
Malofeev a fost cea care a înființat ceea ce urma să devină vehiculul Mizulinei pentru proeminență națională, „The Safe Internet League”, pentru care a început să lucreze în 2017. În timp ce liga se laudă că activitatea sa este susținută de mai multe ministere, este finanțată de Fundația Sf. Vasile cel Mare, iar canalele din spate ale ligii către autoritățile ruse se datorează legăturilor lui Malofeev.
Troica naționalism-cenzură-imperialism
„Desigur, nu toate solicitările ligii sunt luate în considerare automat de către oficialii regimului Putin”, a declarat Sarkis Darbinyan, un avocat de la ONG-ul rus pentru drepturile digitale Roskomsvoboda, pentru publicația independentă Current Time.
„Cu toate acestea, dacă obiectivele ambelor părți se aliniază într-un caz individual, pot urma acuzații administrative și penale... Au legături cu FSB și pot influența diverse cazuri”, mai spune acesta.
În ciuda multiplelor pretenții cu privire la timpul ei, Mizulina își găsește timp și să lucreze pentru un alt proiect Malofeev, Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Abuzați.
Această organizație, altfel obscură, a făcut titluri de presă în 2018, când a fost denunțată drept frauduloasă de propriul secretar de presă, care a făcut public faptul că centrul nu era în niciun caz implicat în căutarea adolescenților dispăruți.
Afirmația a fost coroborată de un reprezentant al poliției din Moscova, care a confirmat că nu numai că organizația nu a încercat să colaboreze cu forțele de ordine, dar că poliția nu a auzit niciodată numele organizației până acum.
Așa mamă, așa fiică. Cine a fost mama Ekaterinei Mizulina
În timp ce Mizulina pare să fi avut opinii profund conservatoare încă din tinerețe, mama ei, Elena Mizulina, a intrat inițial în politică cu un set de idealuri mult mai liberale, în anii 1990.
În calitate de membru al Dumei de Stat a Rusiei în 2012, Elena Mizulina a fost responsabilă pentru introducerea legislației care reglementează internetul și protejează copiii de conținutul neadecvat. Rezultatul a fost crearea unei liste negre de site-uri web blocate, moment pe care rusul Darbinian îl numește „deschiderea cutiei Pandorei a cenzurii ruse”.
„Chiar și atunci era clar că această lege, deși introdusă sub pretextul „protejării copiilor”, ar deschide o gamă largă de posibilități pentru blocaje extrajudiciare. Și, într-adevăr, ceea ce asistăm acum este tocmai asta”, a declarat Sarkis Darbinian pentru Current Time.
Elena Mizulina, protectoarea violenței conjugale
Elena Mizulina a jucat un rol proeminent în redactarea celebrei legi a Rusiei din 2013 privind „propaganda gay”, care a incriminat afișarea de conținut legat de LGBT către minori. Zece ani mai târziu, legislația lui Mizulina a stat la baza deciziei Curții Supreme a Rusiei de a marca mișcarea internațională LGBT ca „extremistă”, făcând-o efectiv ilegală.
Legea din 2013, introdusă în grabă de Rusia, care incriminează „ofensarea sentimentelor credincioșilor”, în urma spectacolului lui Pussy Riot în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, a fost, de asemenea, opera Elenei Mizulina, la fel ca și legea din 2017 care a dezincriminat violența domestică „moderată”, adică cea care produce doar vânătăi, nu și oase rupte, și care plafona pedeapsa pentru soții violenți la 15 zile de închisoare.
În mod destul de neașteptat, imaginea „protectorului copiilor” a Mizulinei, combinată cu influența ei semnificativă online, a făcut-o să devină un idol pentru tinerii din Genenerația Z cu tendințe patriotice „Z” (simbolul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei - n.red.).
Ekaterina Mizulina și acțiunile de poliție politică
„The Safe Internet League” poate fi o armă contondentă, dacă e mânuită indirect de autorități, pentru a menține personalitățile publice pe linia oficială. Dar influența Mizulinei a devenit așa de mare încât unele dintre țintele ei au început, la rândul lor, să o folosească pentru a-și legitima „răscumpărarea” în ochii publicului rus.
Când personalul „The Safe Internet League” a decis că au detectat referințe la droguri în muzica artistului hip hop rus Scally Milano, la începutul acestui an, Mizulina a anunțat pe rețelele de socializare că a depus o plângere la poliție, care a determinat anularea viitoarei spectacole ale lui Scally Milano la scurt timp după aceea.
Rapperul a răspuns cu scuze publice și cu promisiunea că va lua „o altă direcție” în muzica sa. Ulterior, Mizulina a postat o fotografie cu ea și Milano, făcută în biroul ei. Vizita la Mizulina a devenit un fel de ritual de trecere pentru artiștii ruși vizați de ligă, care speră să evite problemele.
Celebritatea în rândul copiilor și adolescenților
În timp ce hărțuirea de către Mizulina a celebrităților ruse i-ar fi putut afecta reputația în rândul adolescenților, se pare că nu a făcut decât să o îmbunătățească, popularitatea ei crescând pe fondul unei serii de vizite la școli și de discursuri la care vorbește cu copiii despre problemele lor.
Copiii apelează, din ce în ce mai mult, la Mizulina, cu îngrijorări legate de viața lor școlară, de hărțuire sau de probleme de sănătate mintală. La rândul ei, Mizulina amplifică aceste probleme frecvent ignorate și oferă o platformă pentru ca aceste voci să fie auzite.
Pe canalul ei Telegram, ea postează în mod regulat videoclipuri, fotografii și „fanart” trimise de tineri din toată Rusia. „Pentru mine, un idol este cineva pe care îl respect. Există doar două astfel de persoane pentru mine… Prima este, desigur, mama mea”, spune un școlar cu părul negru într-un videoclip acum șters, dar postat de Mizulina pe rețelele de socializare.
„Mama mea mă va sprijini și îmi va oferi întotdeauna sfaturi. Și același lucru se poate spune despre Ekaterina Mizulina. Ea este a doua persoană pe care o respect cel mai mult. Ea este, ca să spun așa, a doua mea mamă”, a mai spus copilul, potrivit Novaya Gazeta.