Efectul portocaliu

La o zi după ce preşedintele ucrainean a surprins pe toată lumea propunĺnd formarea unui guvern de uniune naţională, ambele formaţiuni „portocalii“ de la Kiev au respins ideea unei coaliţii cu Partidul Regiunilor, condus de premierul prorus Viktor Ianukovici.

Blocul Iuliei Timo- şenko a anunţat că preferă să intre în opoziţie, iar liderul partidului proprezidenţial Ucraina Noastră, Iuri Luţenko, a calificat ieri o asemenea alianţă ca fiind „contra naturii“. Ucraina Noastră doreşte, în schimb, să formeze o coaliţie de guvernă mĺnt cu Blocul Timoşenko, a spus Luţenko.

În tot acest timp, cel care a creat această situaţie confuză, preşedintele Viktor Iuşcenko a ales să plece din ţară. Imediat după anunţulsurpriză de miercuri, Iuşcenko a plecat în Germania, iar astăzi el se va afla la Paris. Rusia a anticipat manevra În mod surprinzător, dacă majoritatea ziarelor ucrainene de ieri se străduiau să interpreteze declaraţia-şoc a preşedintelui, iar unii îl acuzau direct de trădare, cei care au interpretat cel mai corect mişcarea lui Iuşcenko au fost cei de la cotidianul rusesc „Kommersant“.

„Este foarte probabil o mişcare abilă care va avea ca rezultat formarea unei coaliţii între Blocul Timoşenko şi formaţiunea prezidenţială“, avertiza ziarul. „Kommersant“ a anticipat foarte corect că astăzi Luţenko va face publică opoziţia partidului său faţă de o alianţă cu Partidul Regiunilor.

Cotidianul rusesc atĺt de bine informat se află în proprietatea concernului Gazprom, care s-a implicat pe faţă în jocurile politice de la Kiev, ameninţĺnd cu tăierea gazului în cazul în care Kievul nu-şi plăteşte o datorie de peste un miliard de dolari. Înaintea anunţului de miercuri al preşedintelui, Gazprom asigura că s-a ajuns la o înţelegere cu Kievul. În urma ultimelor evenimente este însă de presupus că vor urma represalii din partea companiei ruseşti.